17°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

17.08.2022 / 15:31 Svijet - Ankara

Turska i Izrael imenuju ambasadore nakon četverogodišnjeg prekida diplomatskih odnosa

Turska i Izrael imenuju ambasadore nakon četverogodišnjeg prekida diplomatskih odnosa
Foto: Vijesti.ba

Turska i Izrael saopćili su u srijedu da će ponovo imenovati svoje ambasadore nakon što su prije više od četiri godine opozvani, označavajući još jednu prekretnicu višemjesečnog napretka u odnosima dvije države.

Dvije regionalne sile protjerale su ambasadore 2018. zbog ubistva 60 Palestinaca od strane izraelskih snaga tokom protesta na granici Gaze protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Sada Turska i Izrael rade na popravljanju dugo zategnutih odnosa dok energenti postaju ključna oblast za potencijalnu saradnju.

Ured izraelskog premijera Yaira Lapida saopćio je u srijedu da su dvije zemlje odlučile obnoviti pune diplomatske odnose.

- Odlučeno je da se odnosi između dvije zemlje još jednom podignu na nivo potpunih diplomatskih veza i da se vrate ambasadori i generalni konzuli - navodi se u saopćenju Lapidovog ureda nakon razgovora između izraelskog premijera i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Posjeta izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga Turskoj u martu, nakon koje su uslijedile uzajamne posjete ministara vanjskih poslova obje zemlje, pomogle su otopljavanju odnosa nakon više od decenije tenzija.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je imenovanje ambasadora jedan od koraka u normalizaciji odnosa, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo