17°C
Mostar 19°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

17.08.2022 / 12:14 Svijet - Nove kritike

Ekspert UN-a: Tvrdnje o prisilnom radu u Xinjiangu razumne

Ekspert UN-a: Tvrdnje o prisilnom radu u Xinjiangu razumne
Foto: arhiv

Stručnjak Ujedinjenih nacija za ropstvo utvrdio je da su tvrdnje o prisilnom radu u Xinjiangu "razumne", u jednoj od najjasnijih kritika UN-a protiv kineske politike ljudskih prava.

Tomoya Obokata, UN-ov specijalni izvjestilac za savremene oblike ropstva, rekao je u izvještaju da nedobrovoljna priroda kineskih programa zapošljavanja u Xinjiangu ukazuje na prisilni rad, čak i ako su poboljšali mogućnosti zapošljavanja za neke manjine. Nalazi su zasnovani na "nezavisnoj procjeni dostupnih informacija", uključujući podneske zainteresovanih strana, svjedočenja žrtava i vladine izvještaje.

- Specijalni izvjestilac smatra razumnim zaključiti da se prisilni rad među Ujgurima, Kazahstanima i drugim etničkim manjinama u sektorima kao što su poljoprivreda i proizvodnja dešava u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur u Kini - navodi se u izvještaju Obokate. Slične politike bile su na snazi ​​u Tibetu, navodi se u izvještaju koji je datiran 19. jula i objavljen na Obokatinom Twitteru u utorak.

Izvještaj o globalnoj zabrinutosti za ropstvo upućen je Vijeću za ljudska prava i odvojen je od procjene o Xinjiangu za koju se očekuje da će uskoro biti objavljena od strane Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, prenosi Bloomberg.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin odbacio je izvještaj u srijedu, rekavši da je specijalni izvjestilac zloupotrijebio svoje ovlasti da bi "patentno blatio Kinu i djelovao kao političko oruđe antikineskih snaga".

- U Xinjiangu nikada nije bilo prinudnog rada. Kineska vlada slijedi pristup usmjeren na ljude. Veliku pažnju posvjećujemo zaštiti prava i interesa radnika - rekao je Wang na redovnom brifingu u Pekingu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo