15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

16.08.2022 / 18:50 Svijet - BBC

Grupa od 38 migranata pronađena na malom otoku uz tursko-grčku granicu

Grupa od 38 migranata pronađena na malom otoku uz tursko-grčku granicu
Foto: FENA

Grupa od 38 migranata, u kojoj je bila i jedna trudnica, pronađena je na malom, neimenovanom otoku uz tursko-grčku granicu.

Migranti, 22 muškarca, devet žena i sedmero djece kažu da su na otočiću rijeke Evros od sredine jula.

Nakon što su locirani u ponedjeljak, odvedeni su u Grčku, piše BBC.

Državni ministar migracija rekao je da su svi u "vrlo dobrom stanju" i da je trudnica prevezena u bolnicu iz mjera predostrožnosti.

Međutim, najmanje jedno dijete umrlo je na otoku, koji se nalazi u blizini grčkog grada Lavara, prema tvrdnjama ove grupe i agencijama za ljudska prava. Grčka policija to tek treba potvrditi.

Ministar migracija Notis Mitarachi posjetio je u utorak regiju Evros. Iako nije potvrdio smrt djeteta, rekao je da će vlada sarađivati s Međunarodnim Crvenim križem i Crvenim polumjesecom na preuzimanju tijela kako bi se osigurao dostojanstven pokop.

Prije nego što je grupa locirana postojala je određena neizvjesnost oko lokacije i oko toga je li Turska ili Grčka trebala uskočiti u pomoć.

Grčke vlasti isprva su rekle da su ljudi, za koje policija tvrdi da se svi identificiraju kao Sirijci, bili na turskom teritoriju.

Naposljetku su pronađeni oko 4 km južno od koordinata izvan grčkog teritorija koje su prvobitno objavljene prije nekoliko dana. Zbog toga, migranti nisu ranije pronađeni, tvrde iz grčke policije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo