3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

16.08.2022 / 15:15 Rat u Ukrajini - Ruski proizvođač plina

Gazprom: Cijene plina u Evropi će ove zime podivljati

Gazprom: Cijene plina u Evropi će ove zime podivljati
Foto: Vijesti.ba

Ruski proizvođač plina Gazprom predstavio je izvješće poslovanja u prvih sedam i pol mjeseci ove godine. Naveo je i "konzervativnu procjenu" prema kojoj će cijene plina u Europi tijekom nadolazeće zime premašiti 4000 dolara za 1000 kubnih metara.

Izvoz u zemlje izvan Zajednice neovisnih država (ZND), odnosno saveza bivših sovjetskih republika, iznosio je 78.5 milijardi kubičnih metara, smanjujući se za 36.2%. Istodobno, raste ruski izvoz plina u Kinu, piše Kommersant.

Cijena plina u Europi već sada porasla na rekordnih 2500 dolara

Proizvodnja Gazproma je od 1. siječnja do 15. kolovoza, prema preliminarnim podacima, iznosila 274.8 milijardi kubnih metara plina, što je za 13.2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Potražnja za plinom koje proizvodi Gazprom je na domaćem tržištu smanjena za 2.3 posto.

Kommersant navodi da je krajem srpnja počela rasti cijena plina u Europi koja je sada premašila 2000 dolara za 1000 kubnih metara te piše da je razlog tome Gazpromovo smanjenje opskrbe Sjevernim tokom.

15. kolovoza je cijena plina u Europi porasla na rekordnih 2500 dolara za tisuću kubnih metara, nadmašivši vrijednosti s početka ožujka. Plin je sve skuplji zbog vrućine i suše, što otežava prijevoz ugljena rijekama. Osim toga, smanjile su se isporuke plina iz Norveške, zbog popravaka na proizvodnim pogonima, piše Kommersant.

(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo