5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

16.08.2022 / 13:53 Svijet - Oštar govor

Putin: Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso

Putin: Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso
Zapad koristi građane Ukrajine kao topovsko meso kako bi održao svoju hegemoniju, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom videoobraćanja na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti.

"Zapadne zemlje trebaju sukobe kako bi održale hegemoniju. To je razlog zašto u svom projektu protiv Rusije koriste građane Ukrajine kao topovsko meso. Zatvaraju oči pred ideologijom neonacizma i masovnim ubojstvima civila u Donbasu i opskrbljuju oružjem kijevski režim", rekao je Putin, a prenosi TASS.

"Sjedinjene Države žele produljiti sukob"

"U tim okolnostima donesena je odluka o pokretanju posebne vojne operacije u Ukrajini koja je u potpunosti u skladu s Poveljom UN-a. Ova operacija ima jasne ciljeve - osigurati sigurnost Rusije i ruskog naroda te spasiti građane Donbasa od genocida", kazao je ruski predsjednik.

"Situacija u Ukrajini pokazuje da Sjedinjene Države žele produljiti sukob. Washington koristi istu praksu kako bi potaknuo sukobe u Aziji, Africi i Latinskoj Americi", dodao je.

Putin je optužio Sjedinjene Države i za raspirivanje napetosti u Aziji, opisavši posjet Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi kao "temeljito planiranu provokaciju".

"Vidimo da Zapad nastoji proširiti svoj blokovski sustav na azijsko-pacifičku regiju"

U govoru na moskovskoj konferenciji o sigurnosti Putin je kazao i da je sigurnosni pakt AUKUS, dogovoren između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država, dokaz zapadnjačkih pokušaja da se u azijsko-pacifičkoj regiji stvori blok po uzoru na NATO.

Njegove su izjave dio narativa što ga Moskva pokušava agresivno progurati, nastojeći opravdati invaziju na Ukrajinu i izgraditi nove globalne saveze da bi se suprotstavila onome što Putin naziva zapadnom hegemonijom i neokolonijalizmom.

I dok zapadne vlade osuđuju invaziju, nazivajući je imperijalnom otimačinom zemlje, te su ujedinjene u nametanju niza sankcija Moskvi, Rusija se aktivno udvara zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike očekujući tješnje trgovinske veze, prodaju oružja i viziju novoga "multipolarnog svjetskog poretka".

Ovomjesečni posjet predsjednice Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra svojim teritorijem, "nije bio tek putovanje jedne neodgovorne političarke, već dio svrhovite i svjesne strategije SAD-a čiji je cilj destabilizirati i posijati kaos u regiji i u svijetu", rekao je Putin.

"Istodobno vidimo da Zapad nastoji proširiti svoj blokovski sustav na azijsko-pacifičku regiju po uzoru na NATO u Europi. U tu svrhu oformljuju se agresivni vojno-politički savezi poput AUKUS-a i sličnih", dodao je.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo