8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

16.08.2022 / 12:31 Rat u Ukrajini - Vjekoslav Prebeg

Hrvat se na sudu u Donjecku izjasnio da nije kriv i da se nije borio

Hrvat se na sudu u Donjecku izjasnio da nije kriv i da se nije borio
Vjekoslav Prebeg / Vijesti.ba

Hrvatski državljanin izjasnio se pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici da nije kriv, ...

... a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

“Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije sudjelovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Posljednji put je pucao prije početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje”, prenijela je slovenska novinska agencija STA u utorak.

Sud u odmetnutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. kolovoza suđenje protiv hrvatskog državljanina, Šveđanina Mathiasa Gustavssona te Britanaca Johna Hardinga, Andrewa Hilla i Dylana Healyja.

Gustavsson, Harding i hrvatski državljanin optuženi su za pokušaj “nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti” te za “sudjelovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici”, navodi ruska Izvestija. Njima prijeti smrtna kazna, dok je Hill optužen samo za potonje, a Healy za “sudjelovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu”.

Interfaks navodi da će se iduće ročište održati u listopadu. Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu. Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv hrvatskog državljanina koji je pritvoren u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo