3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

16.08.2022 / 08:27 BiH - Reakcije

Enver Išerić: Čavara je počinio krivično djelo

Enver Išerić: Čavara je počinio krivično djelo
Foto: Federalna.ba
"Prošle sedmice sam iz kabineta gospodina Čavare pozvan da dođem na razgovor vezano za moju kandidaturu za sudiju Ustavnog suda FBiH. Međutim, taj poziv predsjednika FBiH nema pravno utemeljenje, ...

... odnosno nema osnova za obavljanje takvih razgovora sa kandidatima za sudije Ustavnog suda FBiH", istakao je u Dnevniku 3 doktor pravnih nauka Enver Išerić.

"Nema takvog pravnog osnova ni u Ustavu FBiH ni u bilo kojem drugom pravnom aktu. Zbog toga sam ja odlučio da se ovom pozivu predsjednika Federacije ne odazovem iz prostog razloga što bih praktično i u samoj proceduri izbora sudija Ustavnog suda FBiH ja kao jedan od kandidata za sudiju Ustavnog suda FBiH prekršio Ustav i zakone ove države."

Kaže da nijedan pojedinac, izabrani zvaničnik ili bilo ko drugi ko obnaša bilo koju odgovornu funkciju ne može sam sebi propisivati prava i obaveze i odgovornost.

"Da je trebalo da predsjednik FBiH obavlja bilo kakve razgovore sa kandidatima za sudije Ustavnog suda FbiH onda bi to sigurno bilo propisano Ustavom FBiH, Zakonom o VSTV-u. Međutim to nije urađeno, te odredbe nema."

Išerić smatra da je neimenovanje sudija Ustavnog suda FBiH klasična zloupotreba položaja.

"To je krivično djelo. Međutim, meni nije poznato da je bilo ko postavio pitanje krivične odgovornosti gospodina Čavare. Ustav FBiH je propisao postupak smjene predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH. Radi se o klasičnoj blokadi rada Ustavnog suda FBiH."

Navodi da on nije mogao pokrenuti pitanje smjene predsjednika Federacije.

"Krivilčnu prijavu sam kao građanin mogao podnijeti, ali mislim da su daleko pozvaniji predstavnici građana koje mi biramo. Najodgovorniji organ u državi je parlament."

Pojašnjava da Ustavni sud FBiH treba da ima devet sudija, a trenutno ih ima pet.

"Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa sastoji se od sedam sudija Ustavnog suda FBiH, po dva iz reda tri konstitutivna naroda i jedan iz reda Ostalih. Mi trenutno tog Vijeća nemamo jer imamo pet sudija."

Naglašava da je iznad Ustavnog suda samo nebo.

"Nedopustiva je blokada rada te institucije. Mogućnosti blokada se moraju otklanjati izmjenama Ustava."

Išerić kaže da veliki broj izabranih zvaničnika nakon polaganja zakletve zaboravi šta su pročitali.

"Moramo imati kontrolne mehanizme i vrlo jasno propisane procedure šta ko treba uraditi u slučaju da bilo ko blokira bilo šta u ovoj državi."


(Vijesti.ba / Federalna.ba)

Izdvajamo