4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.08.2022 / 08:25 BiH - Podrška Vlade Mađarske

Počela realizacija dogovora Dodik - Orban

Počela realizacija dogovora Dodik - Orban
Foto: Arhiv
Ono što su prošlog novembra dogovorili Milorad Dodik i Viktor Orban počelo je da se realizuje.

Riječ je o 28 miliona evra podrške Vlade Mađarske domaćim poljoprivrednicima i privredi. U prvom krugu podrška ide poljoprivrednicima za subvencionisanje nabavke poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata. Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" će raspisati javni poziv 1. sempembra. Promocija programa je već počela, prve adrese su bile Prnjavor i Derventa.

Nema poljoprivrede bez mehanizacije! Onima koji je to glavni izvor prihoda moraju da je ili obnavljaju ili kupuju. Zbog toga su, kažu prnjavorski poljoprivrednici, subvencije mađarske Vlade za njih veoma značajne.

Poljoprivrednik Zlatko Јokić iz Velike Ilove, koji ima farmu muznih krava i bavi se biljnom proizvodnjom, kaže da se svake godine na razne načine snalaze kako bi nabavili novu opremu i mehanizaciju.

"Ovo je izuzetno dobar projekat i sigurno će biti od velike pomoći našim poljoprivrednicima, ne samo za Prnjavor nego i cijelu Republiku Srpsku. Mi utvrđujemo prioritete, a u narednom periodu bi nam od izuzetnog značaja bilo iznalaženje načina skladištenja, čuvanja i obrade žitarica", kaže Јokić.

Poljoprivrednici Srpske imaju pravo na bespovratna sredstva do 70 odsto od ukupnih troškova za nabavku mehanizacije, opreme i alata. Poljoprivrednik plaća najmanje 30 odsto učešća. Tako korisnik fonda za nabavku poljoprivredne mehanizacije može da dobije između 2.500 hiljade i 25.000 hiljada evra. U doba inflacije, ova sredstva za njih su vjetar u leđa.

Dejan Vejić, poljoprivrednik iz Dervente, kaže da u današnje vrijeme poskupljenja teško opstaju.

"Sve je poskupilo, a naši proizvodi nisu, tako da će ova pomoć značiti mnogo. Manje ću izdvojiti para iz svog budžeta", naglašava Vejić.

Pravo na učešće imaju poljoprivrednici koji posjeduju zemlju na području Republike Srpske i Brčko Distrikta. Program koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica danas je predstavljen u Prnjavoru i Derventi.

Mišo Vujić iz Opštinskog odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izrazio je očekivanje da će poljoprivredni proizvođači kroz ovaj program podrške dodatno obnoviti mehanizaciju kako bi u narednom periodu lakše obavljali poljoprivrednu proizvodnju.

On kaže da je ovo Odjeljenje na raspolaganju svim poljoprivrednicima sa područja opštine za dodatne informacije i kao pomoć za popunjavanje aplikacija iz javnog poziva.

Gradonačelnik Dervente je istakao da je ovaj grad "objeručke" prihvatio mogućnost učešća, da su sazvali poljoprivredne proizvođače da se detaljnije upoznaju o čemu je riječ.

"Zamislite da jedan proizvod mađarskog proizvođača koji vrijedi 10 hiljada evra dobijete za tri hiljade evra. Oduševljen sam ponuđenim i vjerujem da će naši poljoprivredni proizvođači iskoristiti ovaj momenat", dodao je Simić.

Prezentacijama su prisustvovali i distributeri mađarske mehanizacije jer je uslov da zainteresovani kupe mehanizaciju, opremu ili alate mađarske proizvodnje. Takođe, treba da budu upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava ili da imaju poljoprivrednu djelatnost ako je riječ o pravnim licima.

"Izmirene obaveze za poreze i doprinose su jedan od uslova, takođe i da nema pristiglih dugovanja koja mogu da opterete  realizaciju programa", rekla je direktorka Fondacije "Progresus" Andrea Јaglica.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske će raspisati javni poziv 1. septembra. Ukupan iznos koji je mađarska Vlada izdvojila za podršku privredi i poljoprivredi Srpske je oko 28 miliona evra. Program će biti predstavljen u 15 lokalnih zajednica, a već sutra u Doboju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo