7°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

12.08.2022 / 15:53 Svijet - Saopćenje

Populacija Hong Konga smanjuje se već drugu godinu zaredom

Populacija Hong Konga smanjuje se već drugu godinu zaredom
Foto: Agencije

Vlada Hong Konga saopćila je da se stanovništvo smanjilo već drugu godinu jer su restrikcije uvedene zbog koronavirusa spriječile priliv novih radnika kao i manji broj rođene djece, ali nije spomenula egzodus stanovnika nakon gušenja prodemokratskog pokreta. 

Stanovništvo se sredinom 2022. smanjilo za 1,6 posto u odnosu na godinu ranije na 7.291.600, objavio je u četvrtak Odjel za popis i statistiku. Rečeno je da je 113.200 stanovnika napustilo Hong Kong, dok je stiglo samo 18.300 novih stanovnika.

Vlada u svojoj objavi nije dala naznake koliko je hiljada ljudi moglo otići zbog gušenja prodemokratskog pokreta ali i zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je ugrozio slobodu govora i ostavio advokate i poslovne savjetnike nesigurnim oko onoga što im je dopušteno reći klijentima, piše Reuters.

Hong Kong je proveo dvije godine pod nekim od najstrožih kontrola kada su u pitanju putovanja, oponašajući kontinentalnu Kinu.

- Vjeruje se da bi pandemija i karantin uticali na priliv talenata. Problem bi se mogao riješiti kada bi se ublažile mjere karantina i socijalnog distanciranja - stoji u saopćenju.

Mnogi od onih koji odlaze su mladi parovi i nedavno diplomirani studenti koji su 'vrlo kritičan dio' radne snage, rekao je Paul Yip, stručnjak za populaciju na Univerzitetu u Hong Kongu. 

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo