0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

12.08.2022 / 14:33 Svijet - Reuters

Iran tvrdi da će prijedlog EU o oživljavanju razgovora biti prihvatljiv

Iran tvrdi da će prijedlog EU o oživljavanju razgovora biti prihvatljiv
Foto: Agencije

Prijedlog Evropske unije o oživljavanju razgovora o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. “može biti prihvatljiv samo ako pruži uvjeravanja” za udovoljavanje ključnih zahtjeva Teherana, javila je državna novinska agencija IRNA u petak, pozivajući se na visokog iranskog diplomatu.

EU je saopćila u ponedjeljak da je “konačni tekst” na dohvat ruke nakon četiri dana indirektnih razgovora između američkih i iranskih zvaničnika u Beču. 

Visoki zvaničnik EU izjavio je da neće biti novih promjena u tekstu, o kome se pregovara 15 mjeseci. Kazao je kako se očekuje konačna odluka strana za “tek nekoliko sedmica”.

IRNA navodi riječi neidentifikovanog iranskog diplomate da Teheran razmatra prijedlog.

- Prijedlozi EU mogi biti prihvatljivi samo ukoliko pruže Iranu uvjeravanja o smjernicama, sankcijama i garancijama - kazao je diplomata.

Islamska Republika nastoji da dobije garancije da se njedan budući američki predsjednik neće odmetnuti od sporazuma ukoliko bude obnovljen, kao što je učinio bivši predsjednik Donald Trump u 2018. i ponovo je uveo žestoke američke sankcije Iranu.

Aktuelni predsjednik Joe Biden ne može, ipak, pružiti takva čvrsta uvjeravanja jer je sporazum političko rješenje, a ne zakonski obavezujući ugovor.

Washington je saopćio kako je spreman da brzo postigne dogovor o oživljavanju sporazuma na osnovu prijedloga EU.

Iranski zvaničnici saopćili su da će uručiti svoje “dodatne stavove i razmatranja” EU, koja koordinira razgovorima, nakon konsultacija u Teheranu, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo