5°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

12.08.2022 / 11:58 Svijet - Bivši američki predsjednik

Trump poziva na 'trenutnu' objavu naloga za pretres njegove rezidencije

Trump poziva na 'trenutnu' objavu naloga za pretres njegove rezidencije
Foto:Twitter
Bivši američki predsjednik Donald Trump pozvao je u četvrtak na “trenutno” objavljivanje saveznog naloga koji je FBI koristio za pretragu njegovog imanja u Floridi, nakon što je ministarstvo pravde zatražilo od suda da otpečati nalog, dok je državni tužilac Merrick Garland naveo “značajni javni interes po tom pitanju”.

U porukama postavljenim na svojoj platformi Truth Social, Trump piše: “Ne samo da se ne protivim objavljivanju dokumenata, ja idem korak dalje pozivajući na trenutno objavljivanje tih dokumenata”.

On je nastavio da kritikuje pretragu njegovog imanja Mar-a-Lagou od agenata FBI kao “neameričku, neopravdanu i nepotrebnu”.

- Objavite dokumemte odmah! - piše Trump.

Zahtjev ministarstva pravde u četvrtak šokantan je, jer takvi dokumenti tradicionalno ostaju zapečaćeni do pokretanja istrage. Izgleda, međutim, da je ministarstvo priznalo da je njegova šutnja prema toj pretrazi stvorila vakuum za ogorčene verbalne napade Trumpa i njegovih saveznika, i da javnost ima pravo da bude na strani FBI u pokretanju akcije u ponedjeljak u rezidenciji bivšeg predsjednika, piše AP.

- Jasan i snažan interes javnosti javnosti u uviđanju onoga što se desilo pod tim okolnostima preteže u korist otpečaćivanja dokumenata – navodi se u podnesku saveznom sudu na Floridi.

Ukoliko nalog bude objavljen – zahtjev trenutno razmatra sud - on bi mogao otkriti kompromitirajuću informaciju o bivšem predsjedniku i o načinu na koji se bavi osjetljivim vladinim dokumentima upravo dok se priprema za novu izbornu utrku za američkog predsjednika.

Tokom njegove uspješne kampanje iz 2016. on je često ukazivao na istragu FBI njegove demokratske suparnice Hilary Clinton zbog njenog bavljenja povjerljivim dokumentima.

Ne zna se za sada koliko informacija će biti uvršteno u dokumente, koji će ukoliko budu objavljeni u javnosti, vjerovatno otkriti detaljnu činjeničnu osnovu za pokretanje pretrage.

Garland je izjavio da je lično odobrio nalog, u odluci za koju ministarstvo navodi da nije donešena lako, uzimajući u obzir standardnu praksu u kojoj je moguće da se provodi manje agresivna taktika u pretrazi doma pojedinca.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo