5°C
Mostar 13°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

12.08.2022 / 08:12 Politika - Zastupnica SDA

Čolo: Čavara je samo izvršilac opstrukcija

Čolo: Čavara je samo izvršilac opstrukcija
Foto:Agencije

Alma Čolo, zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u današnjoj emisiji Dobar dan BiH na Hayat TV komentarisala je pismo visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta upućeno predsjedniku i potpredsjednicima FBiH zbog neimenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

Kako kaže, Marinka Čavaru, predsjednika FBiH, vidi kao izvršioca opstrukcija koje osmisli Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

Čavara je samo izvršilac svog šefa Čovića. On je ranije uslovio izbor sudija Ustavnog suda FBiH izmjenama Izbornog zakona BiH po želji HDZ-a.

Dužan je da po Ustavu FBiH predloži listu imena Parlamentu FBiH nakon usaglašavanja sa potpredsjednicima FBiH. Parlamentarna većina koju spominje kao uslov nigdje se ne navodi u Ustavu FBiH. HDZ ima običaj postaviti nekompetentne ljude na ključne pozicije.

Čavara je možda dobar inžinjer iz Busovače, ali kao predsjednik FBiH ili neće ili ne zna raditi svoj posao. Isto je i sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom koji je po zanimanju profesor filozofije. Stranci neće stati iza Čavarinog rada koji zloupotrebljava položaj, što je krivično djelo.

Tužilaštvo KS je nadležno za njegovo procesuiranje, s obzirom na to da se krivično djelo vrši na području tog kantona – navodi Čolo.



(Vijesti.ba / Hayat.ba)

Izdvajamo