6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

10.08.2022 / 11:42 BiH - Noah Gal Gendler

Ambasador Izraela odgovorio logorašima iz BiH

Ambasador Izraela odgovorio logorašima iz BiH
Foto: Agencije

Udruženje logoraša Mostar uputilo je prije dva dana otvoreno pismo Noahu Galu Gendleru, izraelskom ambasadoru za Bosnu i Hercegovinu nakon što je izraelska ambasada saopćila da podržava izmjene Izbornog zakona BiH koje su u skladu sa prijedlogom stranaka sa hrvatskim predznakom.

Danas im je stigao odgovor.

Izraelski ambasador za Bosnu i Hercegovinu odgovorio je Udruženju logoraša Mostar koji su ranije, između ostalog poručili, kako su Čovićevi prijedlozi manipulativni, te bi doveli do novog aparthejda i ugrozila prava ljudi koji kao manjina žive na određenim područjima BiH.

 Gendler je saopštio kako je njihove tvrdnje primio k znanju.

“Naša zabrinutost odnosi se na činjenicu da su prava Jevrejske zajednice u zemlji zloupotrijebljena kako bi se blokirali osnovni unutrašnji procesi u BiH. Nećemo dozvoliti takve zloupotrebe”, poručio je ambasador Izraela za BiH.

Podsjetimo, ranije su iz Ambasade Izraela saopštili kako su prijedlozi izmjena Izbornog zakona Hrvata dobrodošli, kao i to da pozdravljaju ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji. Uslijedila je salva reakcija, a mnogi su ukazali kako su ovakvi stavovi kontradiktorni.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo