15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

10.08.2022 / 11:09 Regija - Uprava za statistiku

U riziku od siromaštva 140.000 građana Crne Gore

U riziku od siromaštva 140.000 građana Crne Gore
Foto: Agencije

Crnogorska Uprava za statistiku objavila je podatke po kojima je više od petine stanovništva, odnosno 140.000 građana te zemlje u riziku od siromaštva.

Vladan Otašević, autor emisije "Dnevnica", kazao je da su građani koji dobivaju socijalnu pomoć od stotinjak eura svrstani u kategoriju apsolutnog siromaštva.

"Ali ne smiju imati imovinu, nasljedstvo, posao jer samim tim bi ostali bez pomoći", rekao je Otašević.

Iz crnogorskog Crvenog križa istaknuli su da je emisija "Dnevnica" jedan od primjera solidarnosti, a toga ipak u posljednje vreme nedostaje crnogorskom društvu.

Trenutačno je 1.620 obitelji na popisu te organizacije, od čega je značajan broj invalida i samohranih majki.

"Ono što zabrinjava u ovom trenutku jeste da je u posljednjih dvije godine mnogo veći broj ljudi koji se prijavljuju našoj emisiji posebno sa sjevera Crne Gore, i to 50 posto više nego ranije", kazao je Otašević.

Socijalno ugrožena osoba Nada Radović kazala je da, kojoj god bi se instituciji obratila za pomoć, nigdje nije naišla na dugoročnije rešenje, a trenutno živi samo od tuđe njege.

"Nemam socijalu četiri mjeseca. Što možete kupiti za 69 eura. Ništa ne mogu kupiti. Odem ponegdje, očistim nešto", kazala je Otašević te dodala da mnogi građani nemaju novaca ni za kruh, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.  

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo