-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

10.08.2022 / 10:31 Rat u Ukrajini - Novi britanski izvještaj

U ruskom granatiranju Dnjipropetrovska 11 ubijenih

U ruskom granatiranju Dnjipropetrovska 11 ubijenih
Foto: Agencije

U ruskom granatiranju ubijeno je 11 ljudi u centralnoj ukrajinskoj regiji Dnjipropetrovsk tokom noći, saopćio je guverner Valentin Rezinjčenko u srijedu, dok Britanija navodi da je Rusija “skoro sigurno” oformila nove kopnene snage za učešće u ratu.

Nove ruske snage, nazvane Treći vojni korpus, smještene su u gradu Mulinu, istočno od ruske prijestolnice Moskve, navodi britansko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obavještajnom biltenu.

Ministarstvo je također saopćilo da se ruski zapovjednici suočavaju s “nizom operativnih prioriteta” u intenziviranju ruske ofanzive u regiji Donbas na istoku zemlje, a kao i na jačanju odbrane protiv ukrajinskih kontranapada na jugu.

Nakon što nisu uspjele da osvoje ukrajinsku prijestolncu Kijev u ranim fazama rata, ruske snage fokusirale su se ba istok i jug, gdje proruski separatisti kontroliraju teritoriju otkako je Rusija anektirala Krim u 2014.

Visoki ukrajinski zvaničnik sugerirao je da bi niz eksplozija u ruskoj zrakoplovnoj bazi na Krimu mogao biti djelo partizanskih sabotera, dok Ukrajina odbacuje odgovornost za incident koji se desio duboko u teritoriji pod ruskom okupacijom.

Golemi stupovi dima mogli su se vidjeti na snimcima postavljenim na društvenim mrežama na Krimu, turističkoj destinaciji za brojne Ruse. Rusija je koristila Krim kao jednu od polaznih tački za svoju invaziju na Ukrajinu pokrenutu 24. februara.

Rusija je saopćila da su eksplozije, kojih je najmanje bilo 12 sudeći po svjedocima predstavljale detonacije uskladištene municije, a ne rezultat napada, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo