9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

09.08.2022 / 21:02 Kultura - BZK Preporod

Predstavljen prvi bh. putopis o 'Putu svile'

Predstavljen prvi bh. putopis o 'Putu svile'
Foto: Fena

BZK Preporod-Regionalno društvo Hercegovina u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice Trebinje, organiziralo je u Trebinju promociju putopisa "Putem svile", autora Hamze Ridžala i Ediba Kadića.

Autori su tom prigodom govorili o svom tri mjeseca i 24.000 kilometara dugom putu.

Ridžal je istaknuo je neke važne momente zbog kojih su se on i Kadić odlučili za ovo važno putovanje. Podijelio je iskustva s kojima su se susretali, od bogate kulture ishrane, brojnih običaja, kao i mjesta koja su posjetili, a duhovno su važna za sve muslimane svijeta, priopćeno je iz Preporoda.

Također, naveli su kako su s putovanja donijeli podsjetnik na tradicijske i kulturološke veze Bosne s tim udaljenim mjestima.

"Način na koji smo doživjeli taj period našeg putovanja od tri mjeseca mogli bi porediti sa uobičajenih deset godina, jer se u jednom danu dešavalo toliko događaja, što se u rutini naših svakodnevica ne desi u toku od mjesec dana života", naglasio je Ridžal.

Govoreći o opsežnim i ozbiljnim pripremama koje su imali prije polaska na Put svile, Kadić je naveo da je samo priprema automobila trajala tri mjeseca, ali da da se u potpunosti isplatila, jer se tijekom cijelog puta kojeg su prešli od 24.000 kilometara, automobil nikada nije pokvario.

Običaje koje su vidjeli u zemljama kroz koje su prilazili, srdačnost i gostoprimstva koje su doživjeli od brojnih nepoznatih ljudi, njihove spremnosti da ih ugoste i istovremeno na bilo koji način pomognu musafire toliko su ih fascinirali da ih porede s magičnim mjestima koja su posjetili.

Pored činjenice da je "Putem svile" prvi bh.putopis, istovremeno je i jedini putopis o putu svile općenito na Balkanu. Govoreći o svojim daljim planovima, autori Ridžal i Kadić su iskazali želju i spremnost da putovanja nastave, jer kako kažu, značajan dio ove rute nisu imali priliku posjetiti i istražiti.

Sadik ef. Fazlagić zahvalio je autorima i Preporodu na organiziranju promocije ovakvog važnog djela bh. književnosti u Trebinju, navodeći kako se nada da je ovaj putopis samo početak i najava velikog i značajnog budućeg rada mladih autora.

Projekt menadžer BZK Preporod - Regionalno društvo Hercegovina Amir Kadribegović iskazao je opredijeljenost tog nacionalnog društva da dio svojih programskih aktivnosti i ukupnog djelovanja realiziraju na prostorima istočne i zapadne Hercegovine, jer je intenzitet kulturnih aktivnosti i događaja za Bošnjake na tom prostoru znatno manji.

Kadribegović je istaknuo kako je putopis "Putem svile" izniman poduhvat za čiju realizaciju je bila potrebna hrabrost i odvažnost autora, ali istovremeno i njihova spremnost na odricanje i žrtvu, što je u konačnici rezultiralo prvim bh. putopisom koji ima 432 stranice, veliki broj kvalitetnih fotografija i mnoštvo zanimljivih priča i dogodovština s putovanja, priopćeno je iz Preporoda.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo