11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

09.08.2022 / 19:42 Svijet - Američki predsjednik

Biden potpisao zakon za jačanje američkih proizvođača čipova

Biden potpisao zakon za jačanje američkih proizvođača čipova
Foto: Agencije

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak zakon koji ima za cilj jačanje konkurentnosti SAD-a u odnosu na Kinu ulaganjem milijardi dolara u domaću proizvodnju poluvodiča i naučna istraživanja.

- Danas je dan za izgradnju. Danas Amerika ispunjava - rekao je Biden na ceremoniji potpisivanja ispred Bijele kuće.

Pridružilo mu se mnoštvo stotina ljudi, uključujući tehnološke direktore, predsjednike sindikata i političke vođe iz obje stranke, javlja CNBC.

Prijedlog zakona, nazvan Zakon o čipovima i nauci, uključuje više od 52 milijarde dolara za američke kompanije koje proizvode kompjuterske čipove, kao i dodatne milijarde poreznih olakšica za poticanje ulaganja u proizvodnju poluvodiča. Također osigurava desetke milijardi dolara za finansiranje naučnog istraživanja i razvoja te za poticanje inovacija i razvoja druge američke tehnologije.

Bidenova administracija također je tvrdila da će zakon "otključati još stotine milijardi" u privatnoj potrošnji u industriji. Bijela kuća saopćila je u utorak da je više kompanija, "potaknuto" prijedlogom zakona o čipovima, najavilo više od 44 milijarde dolara u nova ulaganja u proizvodnju poluvodiča.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo