8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

08.08.2022 / 18:43 Svijet - Teheran

Iran ispituje 'konačni' tekst EU-a usmjeren na obnovu nuklearnog sporazuma

Iran ispituje 'konačni' tekst EU-a usmjeren na obnovu nuklearnog sporazuma
Foto: FENA

Iran je u ponedjeljak saopćio da ispituje "konačni tekst" koji je Evropska unija predstavila na pregovorima u Beču s ciljem vraćanja nuklearnog sporazuma iz 2015. između Teherana i svjetskih sila.

- Čim smo primili te ideje, mi smo poslali naš početni odgovor i razmatranja ali, naravno, te stavke zahtijevaju sveobuhvatan pregled, a mi ćemo prenijeti naša dodatna stajališta i razmatranja - citirala je državna novinska agencija IRNA neimenovanog dužnosnika ministarstva vanjskih poslova, javlja AFP.

Komentari su uslijedili nakon što je evropski dužnosnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao da je EU podnijela "konačnu" verziju teksta, da su pregovori završeni, "i da se o njemu neće ponovo pregovarati".

Razgovori s ciljem oživljavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu nastavljeni su u četvrtak u Beču, mjesecima nakon što su bili u zastoju.

Iranski izvori sugerisali su da je istraga Međunarodne agencije za atomsku energiju ključna tačka spora u oživljavanju nuklearnog sporazuma poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo