16°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

08.08.2022 / 10:18 Košarka - Moguć najgori scenarij

KSBiH:Još nema novca od Vijeća ministara BiH, u pitanju odlazak na Eurobasket

KSBiH:Još nema novca od Vijeća ministara BiH, u pitanju odlazak na Eurobasket
Foto: Agencije

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine još nije zatvorio finansijsku konstrukciju kada su u pitanju nastupi naših reprezentacija.

To se prije svega odnosi na Zmajevi koji krajem ovog mjeseca igraju dva meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, te ih početkom narednog mjeseca očekuje nastup na Eurobasketu.

- U cilju informisanja javnosti, Košarkaški savez Bosne i Hercegovine osjeća obavezu saopćiti kako je i dalje suočen s finansijskim problemima uzrokovanih ogromnim troškovima za pripreme reprezentacija i njihovo učešće na velikim takmičenjima.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo promptno je realizovalo najavu o pomoći mlađim selekcijama. Stoga ovim putem izražavamo veliku zahvalnost ministru Samiru Avdiću, bez čije intervencije naše kadetkinje, kadeti, juniorke i juniori ne bi mogli učestvovati na EP-u.

Općina Novi Grad Sarajevo uplatila je 5.000 KM za potrebe reprezentacija, a Općina Travnik najavila isplatu od 2.000 KM. Također smo im veoma zahvalni na izdvojenim sredstvima i spremnosti da pomognu u skladu sa mogućnostima.

Krajem prošlog mjeseca od strane nadležnih u Vijeću ministara BiH dobili smo obećanje da će u prvoj sedmici avgusta biti uplaćen novac na račun KSBiH.

To se zasad nije desilo, stoga je u ovom trenutku pod velikim upitnikom odlazak muške seniorske reprezentacije BiH na turnir u Estoniju, koji bi trebao predstavljati važan dio priprema naših Zmajeva za utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali i za nastup na Eurobasketu. Što se tiče ostalih institucija, od entitetskih do lokalnih - još uvijek ništa.

Uzalud KSBiH šalje dopise i molbe, pomoći nema. Seniorske reprezentacije čeka još mnogo obaveza, trenutno je velika misterija kako zatvoriti finansijsku konstrukciju u predstojećim danima.

Ove sedmice praktično istječu posljednji rokovi za izmirivanje troškova, upućujemo novi apel vlastima da nam izađu u susret. Ukoliko to ne učine, nije isključen najgori scenarij - poručili su iz KSBiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo