21°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

06.08.2022 / 20:15 Svijet - Afganistan

Bombaški napad u centru Kabula, 12 mrtvih i 28 povrijeđenih

Bombaški napad u centru Kabula, 12 mrtvih i 28 povrijeđenih
Foto: Reuters
U bombaškom napadu u prometnoj trgovačkoj ulici u Kabulu, glavnom gradu Afganistana ubijeno je 12 osoba, dok je 28 povrijeđenih.

Eksplozija se dogodila u zapadnom dijelu grada gde se sastaju pripadnici manjinskih zajednica šiitskih muslimana.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vide se vozila hitne pomoći koja jure na mjesto događaja, koje je takođe u blizini autobuskih stanica.

Talibansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je istražni tim bio na mjestu eksplozije kako bi pomogao ranjenima i procijenio žrtve.

Nijedna militantna grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad, koji se dogodio uoči Ašure, vjerskog praznika šiitskih muslimana.

Podsjetimo, jučer je u bombaškom napadu osam ljudi poginulo, a 18 povrijeđeno u eksploziji u Kabulu koju je izvela Islamska država, sunitska militantna grupa.

IS ne kontroliše nijednu teritoriju u Afganistanu, ali ima terorističke grupe koje su ciljale na vjerske manjine u zemlji, kao i na talibanske patrole, piše Guardian.

Vlasti talibana sunita, koje su zauzele Afganistan u augustu prošle godine nakon dvije decenije, rekle su da će pružiti veću zaštitu šiitskim džamijama i drugim objektima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo