8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

06.08.2022 / 19:33 BiH - Jozo Jasak

Šta je ubica iz Gruda rekao u Tužilaštvu

Šta je ubica iz Gruda rekao u Tužilaštvu
U mrtvačnici Bijeli Brijeg u Mostaru u petak je obavljena obdukcija tijela Velimira Bušića (60) i Mate Grizelja (34), koje je u četvrtak, dva sata nakon ponoći, u Gorici kod Gruda hicima iz kalašnjikova usmrtio Jozo Jasak (50).

Izvršen pretres

Oba muškarca su, kako nam je rečeno iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, na licu mjesta podlegla od posljedica višestrukih povreda nanesenih vatrenim oružjem.

Jasak, koji je, kako je to potvrđeno testiranjem odmah nakon hapšenja, bio u alkoholiziranom stanju, ispitan je na okolnosti događaja, a, zanimljivo, nije se branio šutnjom, već je iznosio svojevrsnu odbranu, koja, kako nam je rečeno, nije relevantna, a izvršen je i pretres njegove kuće i prostorija koje je koristio.

Podsjetimo, brojni očevici i svjedoci rekli su da je ispred ugostiteljskog objekta „Zmaj“, tokom narodnog veselja povodom proslave svetog Stjepana, izbio verbalni sukob, nakon čega je Jasak počeo prevrtati stolove i stolice, a nakon što je udaljen iz bašte kafane, zaprijetio je da će se vratiti s puškom.

Dan žalosti

Nažalost, to je i učinio i u kratkom roku, s obzirom na to da živi nedaleko od objekta, vratio se s puškom te višestrukim rafalima usmrtio Bušića i Grizelja, a teško ranio Žarka Galića (73), inače vlasnika „Zmaja“. Lakše povrede nanio je Anti Galiću (25).

Iz Tužilaštva ZHK uputili su prijedlog za određivanje pritvora, a odluka bi trebala biti poznata u subotu. Također, u Sektoru kriminalističke policije MUP-a ZHK, pod nadzorom Tužilaštva ZHK, nastavljaju istragu u ovom slučaju, kakav se ne pamti u ovom kraju, ali i šire. Do sada su saslušali pet svjedoka, direktnih očevidaca, a čekaju se rezultati brojnih vještačenja. U subotu, na Dan žalosti koji je proglasila Općina Grude, bit će obavljene sahrane Bušiću i Grizelju.

Galić i dalje životno ugrožen

Iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u petak su naveli da je zdravstveno stanje Galića nepromijenjeno. On je smješten u Kliniku za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje jer je zadobio povrede opasne po život.

Njemu je, podsjetimo, amputirana noga.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo