-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

06.08.2022 / 14:35 Svijet - Prenosi Reuters

Čelnica ukrajinskog ogranka Amnesty Internationala napustila grupu za ljudska prava

Čelnica ukrajinskog ogranka Amnesty Internationala napustila grupu za ljudska prava
Foto:Twitter
Čelnica ukrajinskog ogranka Amnesty International napušta tu grupu za ljudska prava nakon što grupa optužila ukrajinske oružane snage da ugrožavaju živote civila postavljajući vojnike u stambene kvartove tokom ruske invazije.

Amnesty je to objavila u četvrtak, i Kijev je to povezao s ruskom propagandom i dezinformacijama.

Predsjednik Volodimir Zelenski optužio je grupu da popušta pred, kako ih je nazvao, ruskim neisprovociranim napadima na Ukrajinu. Grupa za ljudska perava, tvrdi on, pokušava prebaciti odgovornost s agresora na žrtvu.

Oksana Pokalčuk, nacionalna čelnica Amnestyja, objavila je na Facebooku u petak navečer da je ukrajinski ured konstantno naglašavao da je informacija koju je grupa objavila u četvrtak trebala uzeti u obzir poziciju ukrajinskog ministarstva odbrane.

- Kao rezultat toga, nesvjesno, organizacija je stvorila materijal koji zvuči kao podrška ruskom narativu. U pokušaju da zaštiti civile, ova studija je postala sredstvo ruske propagande - tvrdi Pokalčuk.

- Bolno mi je priznati to, ali se mi ne slažemo sa čelništvom Amnesty Internationala u vrijednostima. To je razlog zašto sam odlučila da napustim tu organizaciju - dodala je ona, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo