10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

06.08.2022 / 09:35 BiH - Savez logoraša BiH

Izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ

Izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ
Foto: Agencije

Članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša „Prijedor `92.“, Udruženje logoraša Kozarac  te Udruženje građana „Sedra“ danas će na lokaciji jednog od najzloglasnijih koncentracionih logora smrti, logora Omarska obilježiti i podsjetiti na počinjene zločine i neopisivi teror počinjen u ovom koncentracionom logoru.

Povezanost i uslovljenost logora i mjesta stradavanja logoraša na širem području Krajine i Prijedora je evidentna, nedvosmislena i jasno dokazana, a što je istovremeno i potvrda planskog djelovanja i „osmišljenog genocida“ koji su čak i komandanti agresora na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, potvrdili i napominjali u svojim tadašnjim vojnim izvještajima još u počecima realizacije svojih neljudskih zamisli, navode iz Saveza logoraša BiH.

- Torture i strijeljanja logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u logoru Omarska su poznate i dokazane od strane stotina logoraša-živih svjedoka na sudu u Hagu, ali i pored tih zajednički preživljenih i pretrpljenih tortura, „duhovi podjele“ države i danas postoje u našem užem i širem okruženju. Uprvo zbog ovih nepobitnih činjenica, izgradnja memorijalnog centra logora Omarska je imperativ, i to je obećani dug kompanije „Arcelor Mital“ i lokalne zajednice u borbi za naše bolje sutra.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svim svojim članicama, stavlja na raspolaganje svim konstruktivnim snagama našeg društva i prihvata svoju ulogu i poziciju, a od političkih i drugih vođa tražimo da obećano ispunjavaju, jer obećano je dug - navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo