14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

05.08.2022 / 21:41 BiH - Prognoza

Meteorolog Bakir Krajinović:Bit će visoke, ali ne i ekstremne temperature

Meteorolog Bakir Krajinović:Bit će visoke, ali ne i ekstremne temperature
Foto:Arhiv
Visoke temperature izazvale su požare širom Evrope, a stabilizacija vremenskih prilika ne očekuje se ni u narednim danima. U nekim zemljama oboreni su temperaturni rekordi te se očekuje dolazak novog toplotnog vala. Takve najave stižu i iz našeg okruženja.

Kada je riječ o BiH, naredni period obilježit će visoke, ali ne i ekstremne temperature zraka.

Vodni bilans

Kako je za „Avaz“ kazao Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), u našoj zemlji do 20. avgusta neće biti novog toplotnog vala, ali problem predstavlja sušni period bez padavina, koji pogoduje rasplamsavanju požara s kojima se vatrogasci danima bore.

Dani vikenda

- Kada je u pitanju naša zemlja, problem je suša, odnosno izostanak padavina. Prema prognozama, vrijeme će biti stabilno do iduće sedmice, a padavine, koje se očekuju naredne sedmice, nisu ni približno dovoljne da poprave situaciju kada je riječ o vodnom bilansu i stanju vode - rekao nam je Krajinović.

Dodaje da pogled na Miljacku, ali i druge rijeke, najbolje govori kakav problem izaziva izostanak padavina.

Novog toplotnog vala, makar do 20. avgusta, neće biti. Temperature će ostati visoke, ali ne i ekstremne.

- Da bi nas toplotni val zadesio, temperatura mora biti pet stepeni viša od prosječne maksimalne, i to ukupno pet dana. Međutim, to se neće ostvariti. Do kraja ove sedmice i za dane vikenda će biti toplo, ali temperatura neće prelaziti 40 stepeni i to je neka granica - kazao je Krajinović.

Ugodan august

Za dane vikenda prognozira se sunčano i toplo vrijeme.

- Na jugu zemlje temperature će ići do 40 stepeni, a u Bosni će iznositi između 35 i 38. Naredne sedmice očekuje se čak i blagi pad temperatura - kazao je Krajinović.

(Vijesti.ba / Avaz)

 

Izdvajamo