16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

05.08.2022 / 14:23 Regija - Predsjednik Sabora RH

Jandroković komentarisao proteste u Sarajevu

Jandroković komentarisao proteste u Sarajevu
Foto: n1

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na obilježavanju 27. godišnjice od operacije "Oluja" u Kninu, u svom govoru se dotakao i Bosne i Hercegovine naglašavajući da se s posebnom pažnjom prati razvoj situacije u susjedstvu i mogućnost prelijevanja krize na područje jugoistočne Evrope.

Naglasio je tom prilikom “da je za hrvatsku državu najvažnije pitanje položaja Hrvata u BiH, kao jednog od tri konstitutivna naroda”.

“Njegova ravnopravnost ugrožena je postojećim izbornim zakonom koji dovodi do problema legitimnog predstavljanja Hrvata u tijelima vlasti. Nedavni protesti u Sarajevu upozoravaju da u BiH itekako postoje tendencije daljnje majorizacije hrvatskog naroda protiv čega ćemo se boriti svim legalnim, političkim i diplomatskim sredstvima. Vodimo računa i o hrvatskoj nacionalnoj manjini u drugim zemljama. Česte provokacije iz Beograda bacaju sumnju na iskrenu želju za poboljšanjem bilateralnih odnosa, a uz političku nestabilnost u Crnoj Gori, dodatno zabrinjavaju i napetosti na sjeveru Kosova između Srba i Albanaca”, kazao je Jandroković.

Na kraju je poručio da je važno ulagati u sistem sigurnosti i odbrambene sposobnosti Hrvatske.


(N1)

Izdvajamo