7°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

05.08.2022 / 12:05 Politika - Predložili zakon

Senatori traže da NATO ojača trupe u BiH ako Rusija blokira EUFOR

Senatori traže da NATO ojača trupe u BiH ako Rusija blokira EUFOR
Foto: FENA

Američki senatori iz obje stranke predložili su nacrt zakona usmjeren, osim na borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, i na rješavanje mogućih problema s produženjem misije europskih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini.

Senatori su zatražili da, u slučaju da Rusija blokira produženje misije EUFOR-a u BiH o čemu bi trebalo odlučiti na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u novembru 2022. godine, NATO jača svoje kapacitete u zemlji.

"Koristeći glas Sjedinjenih Američkih Država u NATO poticati planiranje saveza i potporu međunarodnih vojnih snaga za održavanje mirnog i sigurnog okruženja u BiH", stoji u prijedlogu zakona šest senatora.

Predlažu i jačanje sjedišta NATO-a u Sarajevu, u slučaju da Rusija ne podrži mirovne misije u BiH u UN-u.

Predlažu i poticanje NATO-a i Europske unije da preispitaju svoje misije i pozicije u BIH i osiguraju da oni igraju proaktivnu ulogu u uspostavljanju mira.

EUFOR u BiH ima izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se europske snage odbranile od napada ili prijetnje napadom.

EU i NATO, prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u BiH u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje.

Ranije su iz NATO-a više puta upozorili na moguće štetne ruske utjecaje u BiH, posebno nakon invazije u Ukrajini.

Zbog svega postoji zabrinutost da bi Rusija, koja ne priznaje ni visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, povući pravo veta na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na produženje mandata misije EUFOR-a u novembru.

U nacrtu se navodi da će SAD nastaviti podržavati BiH u težnjama ka kandidaturi u EU poticanjem programa reformi.

Nacrt zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorica Jeanne Shaheen, predsjednica Podkomiteta za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju, i republikanski senator Roger Wicker.

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini.

Senatorica Shaheen predvodila je skupinu američkih senatora koji su u aprilu posjetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu zbog zabrinutosti o utjecaju sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan.

Njihov posjet imao je za cilj jačanje veza između Washingtona i Zapadnog Balkana, suočenih sa stranim naporima da potkopaju mir.

Nacrt zakona predložili su senatorica Shaheen i senatori Roger Wicker, Thom Tillis, Dick Durbin, Ben Cardin i Chris Van Hollen.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo