8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

05.08.2022 / 10:48 Politika - Porodica ogorčena

Univerzitet gubi ime Džemala Bijedića: Politika ide ka njegovom gašenju

Univerzitet gubi ime Džemala Bijedića: Politika ide ka njegovom gašenju
Foto: Vijesti.ba

Dragan Bijedić, sin velikog političara i društveno-političkog radnika, kaže kako porodica ne želi čekati da se Univerzitet ugasi, a sa njim i ime junaka socijalističkog rada ...

Posljednjih nekoliko godina Univerzitet “Džemal Bijedić”, kao najstarija obrazovna institucija u Hercegovini, bilježi manji broj upisanih studenata na fakultetima, piše Oslobođenje.

- Svjesno se ide na to da se taj univerzitet ugasi, kaže u razgovoru za ovaj medij Dragan Bijedić, sin Džemala Bijedića.

Dodaje da ću pokrenuti priču da se Univerzitet više ne zove “Džemal Bijedić”.

- Neka daju ime kako god hoće. Sutra da kažu Univerzitet “Džemal Bijedić” se ugasio, jer nema studenata. Ide se na to da nema studenata. Onda će uzeti Sveučilište i to je to. Ne mogu da gledam kako se to radi, govori Dragan Bijedić i napominje kako nije vraćena imovina Univerziteta.

- Nisu uopšte ništa potraživali, nikakvu imovinu Univerziteta. Jedino je ostala Džemalova slika, koju je napravio Meha Sefić. Oni su zajedno išli u školu, jedino su to vratili, a za ostalu imovinu niko nije pokrenuo proceduru da se vrati, kao da se ide na to da se ukine Univerzitet. Pogotovo sada u zadnje vrijeme, vidite dogovora, to je nemoguće. Nova rektorica napada najpoznatiji fakultet na Univerzitetu, napada Informatiku, koji na prvoj godini ima 375 studenata više nego u čitavoj BiH na tim fakultetima. Svjesno se ide na to da se Univerzitet ugasi. Mi, djeca koja smo ostala, nismo davali ime niti jednoj fabrici, tražili su da se fabrika zove “Džemal Bijedić”. Jer, propadne fabrika, propadne Džemal Bijedić. Da li je nekome pao na pamet prostor Sjevernog logora, neću ja da ulazim u to. Predsjednik Upravnog odbora SDA, predsjednik Univerziteta SDA, to je nevjerovatno šta se dešava, a to je dogovor vladajućih struktura. Ovom dogovoru ima i deset godina. Nijedna nekretnina nije vraćena. Znamo gdje je Rektorat bio, na Rondou, gdje je sveučilišni, a to je u vlasništvu Univerziteta. Kažu na Agronomskom fakultetu nema studenata. Pazite, Univerzitet se treba povezati sa nekim proizvođačima, primjera radi u Hase Pekušića, koji ima svoje privatne vinarije, ističe Dragan Bijedić za Oslobođenje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo