8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

04.08.2022 / 22:10 Regija - Mitropolit Joanikije

Temeljni ugovor ne može se ni poništiti ni mijenjati bez saglasnosti

Temeljni ugovor ne može se ni poništiti ni mijenjati bez saglasnosti
Foto: Agencije

Temeljni ugovor države sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ne može se ni poništiti ni mijenjati bez saglasnosti obje strane, ako neko to hoće da ospori, Crkva će se boriti za svoja prava, rekao je večeras Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropolit je za najave određenih političkih aktera da će ugovor biti poništen rekao da bi to bilo "nasilje nad Crkvom".

"Na to pitanje je stavljena tačka. Mislim da je time pravni položaj SPC riješen. Ako neko hoće da to ospori, mi ćemo se boriti za naša prava", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski za Radio-televiziju Crne Gore.

Mitropolit Joanikije je istakao da je "notorna laž" da se Temeljnim ugovorom sva crkvena imovina u Crnoj Gori pripisuje Beogradu.

"Imovina je upisana na eparhije SPC u Crnoj Gori. Sva imovina je unesena u katastar Crne Gore i to je crkvena imovina. Zakoni Crne Gore se odnose na našu imovinu", naveo je vladika Joanikije, koji je uvjeren da u Crnoj Gori nijedan ugovor nije bio pod lupom javnosti koliko ovaj.

Prema njegovim riječima, Temeljni ugovor je urađen tako što su se dvije strane sastale i dogovrile o svemu.

Na pitanje da je obnova Njegoševe kapele na Lovćenu prioritet za Crnu Goru, on je odgovorio da ne može da kaže šta je prioritet za Crnu Goru, jer o tome razmišlja Vlada.

"Za Crkvu je to važna stvar. Naravno da ću insistirati na tome", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo