20°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

04.08.2022 / 16:23 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik: Kina je jedan od stubova multipolarnog svijeta

Dodik: Kina je jedan od stubova multipolarnog svijeta
Foto: Arhiv
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da unipolarni svijet propada, da postoji multipolarni svijet, te da je Kina, nesumnjivo, jedan od stubova multipolarnog svijeta ...

... i ono što je ona do sada pokazivala daje povjerenje u njeno međunarodno prisustvo.

“Taj koncept zajedničke budućnosti čovječanstva, kako ga je promovisao predsjednik Si Đinping, pokazuje da Kina ima sposobnost da sprovodi svoje programe i ona ne odustaje od toga. Taj koncept, u suštini, sve više se prihvata u svijetu i jasno je da se Kina uvijek rukovodila primarno poštovanjem međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja“, naglasio je Dodik u izjavi za kinesku centralnu Radio-televiziju CCTV povodom tajvanskog pitanja.

On je rekao da je Kina zemlja koja nikada nije kalkulisala i primjenjivala različite principe na iste situacije u svijetu i nesumnjivo treba očekivati da će Peking u budućnosti igrati značajniju ulogu u svijetu.

“Ne zato da li ona to hoće ili neće, već jednostavno zato što je danas svijet u značajnom haosu i djeluje da je Kina jedina stabilna”, istakao je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo