9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

04.08.2022 / 12:56 Svijet - Rastu napetosti

Tajvan: Palo 11 raketa, spremamo se za rat

Tajvan: Palo 11 raketa, spremamo se za rat
Foto: Twitter
Kina je danas lansirala 11 balističkih projektila Dongfeng u vode u blizini sjeverne, južne i istočne obale Tajvana, tvrdi tajvansko ministarstvo obrane.

Lansiranja su uslijedila u nekoliko valova, s početkom nešto prije 14 sati po lokalnom vremenu i trajala su oko dva sata.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je ovaj potez Kine ugrozio nacionalnu sigurnost otoka i eskalirao napetosti u regiji.

Također je pozvala međunarodnu zajednicu da osudi kinesku vojnu prijetnju i zemlje da brane slobodu i demokraciju.

Kina provodi brojne vojne vježbe oko Tajvana. Kineska službena novinska agencija Xinhua rekla je da su vježbe usmjerene na "blokadu, napad na ciljeve na moru, napade na ciljeve na kopnu i kontrolu zračnog prostora".

VIDEO - Ovo su snimke ispaljivanja kineskih raketa u smjeru Tajvana

SNIMKE objavljene na kineskim društvenim mrežama prikazuju ispaljivanje projektila prema Tajvanskom tjesnacu. Više projektila palo je, podsjetimo, u more oko Tajvana, a tajvanske vlasti tvrde da je ispaljeno 11 projektila.

Snimke su podijeljene preko Weiba bez točne lokacije, ali neki korisnici kažu da su snimljene na otoku Pingtan.

Jedan od prvih videa koji su objavljeni snimljen je s plaže i prikazuje ispaljivanje projektila.



Projektili lete ravno u more i ne vidi se kopno pa se pretpostavlja da je je video snimljen s plaže na istoku otoka koja gleda na Tajvanski tjesnac, piše Sky News dodajući da izgled plaže koja se vidi u kretanju kamere odgovara postojećoj fotografiji s javne plaže Tannan Bay, istočno od otoka Pingtan, s Googleovih karata.

Druge objavljene snimke mogu se na sličan način locirati na otoku Pingan, što omogućuje da se s priličnom sigurnošću taj otok odredi kao lokacija na kojoj su snimke nastale.



Tajvan: Pripremamo se za rat, ali ne tražimo ga

Tajvanska vojska izdala je priopćenje u kojem je rekla da su njezine snage u stanju pripravnosti i pomno prate kineske vježbe.

"Ministarstvo nacionalne obrane ističe da će se pridržavati načela pripreme za rat bez traženja rata te sa stavom da ne eskalira sukob i izaziva sporove", stoji u priopćenju.

U skladu s tim održane su vježbe civilne zaštite i postavljene su obavijesti u određenim skloništima u slučaju zračnog napada.

"Kinesko iracionalno ponašanje namjerava promijeniti status quo i narušiti regionalni mir i stabilnost", reklo je ministarstvo.

Kina se uvrijedila na izjavu zemalja G7 i otkazala sastanak s Japanom

Sastanak između kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija i njegovog japanskog kolege je otkazan, potvrdilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Sastanak je trebao biti održan na marginama susreta država jugoistočne Azije u Kambodži.

Jučer su ministri vanjskih poslova zemalja G7, uključujući Japan, pozvali Kinu da mirno riješi napetost oko Tajvanskog tjesnaca.

No Kina se uvrijedila na tu izjavu. Rekli su da su "snažno nezadovoljni" tom izjavom i da se sastanak s Japanom neće održati.


(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo