8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

04.08.2022 / 08:00 BiH - Ko je Vjekoslav Vrančić

Kad čestitke utihnu: Ustaše ostaše na mostarskim ulicama!

Kad čestitke utihnu: Ustaše ostaše na mostarskim ulicama!
Foto: Vijesti.ba

Gradsko vijeće Mostara nedavno je izmijenilo nazive pojedinih ulica koje su nosile imena ustaških čelnika. 

Čestitke iz međunarodne zajednice su pljuštale sa svih strana, a kada su čestitke utihnule, otkriveno je da je sve zapravo bila predstava za javnost. 

Naime, u Mostaru postoji još jedna ulica koja nosi nazive po ustaškom dužnosniku iz vremena NDH. Sanel Kajan nedavno je otkrio da se radi o Vjekoslavu Vrančiću. 

Vrančić je bio visoki ustaški dužnosnik u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Nakon proglašenja NDH 1941. obavljao je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, a 1942. 

Nakon propasti NDH Vrančić je pobjegao u Argentinu koristeći krivotvorene isprave. U Argentini je ostao sve do svoje smrti, u Buenos Airesu 1990. godine. Bio je aktivan u ustaškoj zajednici u Argentini, te je postao potpredsjednik tzv. hrvatske "vlade u egzilu" na čijem je čelu bio Ante Pavelić. Vrančić je bio uključen i u terorističke aktivnosti koje su provodile ekstremno desničarske skupine u Argentini. 

Njegovu knjigu "Branili smo državu" objavila je Knjižnica Hrvatske revije, koja Vrančića opisuje kao visokog državnog dužnosnika kroz sve četiri godine postojanja NDH i izvršioca mnogih zadataka koje mu je povjerilo državno vodstvo. Dalje se navodi kako je Vrančić u NDH bio vjeran i inteligentan izvršilac vladinih odluka i njen nepokolebljiv predstavnik. 

U uvodu knjige se kaže da je Vrančić tada bio posljednji živi svjedok od vodećih i uticajnih ljudi u NDH. 

Možda je iz tog razloga i posljednji ustaša na mostarskim ulicama. Red je i pomenuti Komisiju zaslužnu za ovako 'temeljito' urađen posao, činili su je Mario Kordić, Salem Marić, Zlatko Guzin, Vlatko Marinović i Velibor Milivojević.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo