19°C
Mostar 26°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

03.08.2022 / 15:32 Politika - Čovjek s crne liste

Marinko Čavara: Schmidt prijeti hrvatskom narodu

Marinko Čavara: Schmidt prijeti hrvatskom narodu
Foto: Screenshot
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prokomentirao je odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta o nedavnom nametanju tzv. tehničkih izmjena Izbornog zakona, ...

... a istovremenom izbjegavanju nametanja rješenja kojima bi se osiguralo da Hrvati biraju svoje legitimne političke predstavnike.

Izlijev mržnje prema Hrvatima

Čavara je naveo da je razočaran što niko od međunarodnih dužnosnika nije osudio izljeve mržnje prema Hrvatima na prosvjedima koji su prethodili Šmitovoj odluci.

- Da se ne radi o ozbiljnim stvarima bilo bi veoma smiješno. Donijeti izmjene Izbornog zakona u smislu da nezakonito izborno povjerenstvo koje je politički organizirano od strane SDA ima mogućnost kažnjavati koga hoće u izborno vrijeme, ne oduzeti njima legitimitet i ono što rade je jasno apsurdno.

S druge strane da podleći takvom pritisku, pokazati takav strah od rulje na cesti je apsurdno u smislu da neko želi dobro Bosni i Hercegovini, a za to imaju i mehanizama, a trebali bi imati i snage kao institucije, međutim apsolutno su pokazali da su se prestrašili, prvenstveno visoki predstavnik Šmit - rekao je Čavara za RTV HB.

Šmit prijeti hrvatskom narodu

Čavara je naveo kako je Šmit, umjesto da poništi sve izmjene Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma koje su uradili visoki predstavnici, on je prijetio hrvatskom narodu.

- Narodu koji se najviše bori za Vašingtonski i Dejtonski sporazum, za evropske vrijednosti, evropske i NATO integracije. Iz tog razloga je apsurdno i smiješno. Međutim, radi se o vrlo ozbiljnim stvarima. Radi se o tome da neko želi omogućiti da se BiH islamizira, a to jasno pokazuju sve bošnjačke stranke, sve stranke koje su prosvjedovale.

Toliko je bijesa i mržnje iskazano prema hrvatskom narodu zato što želi da ima svoje legitimne predstavnike - izjavio je Čavara za RTV HB.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo