10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

03.08.2022 / 11:58 Crna hronika - Tuzla

Službenici UIO u odvojenim akcijama privremeno oduzeli robu u vrijednosti 88.000 KM

Službenici UIO u odvojenim akcijama privremeno oduzeli robu u vrijednosti 88.000 KM
Foto: Agencije

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na području Regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli različitu tehničku robu te duhan i cigarete bez akciznih markica.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u ovim operativnim akcijama procjenjuje se na 88.000 KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Službenici te uprave, Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla u operativnoj akciji "Kentaur", na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera na području RC Tuzla, uočili su dva putnička motorna vozila u kojima se nalazio sitno rezani duhan (195 kg) namijenjen za daljnju distribuciju i prometovanje na području TK.

U prethodnom periodu navedene grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla izvršili su pojačane provjere prometa akciznih proizvoda, te su tom prilikom vršeći službene radnje kod pet osoba pronašli akcizne proizvode (cigarete) koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način, niti je za njih posjedovana zakonom propisana dokumentacija. Pronađeno je ukupno 4.328 paklica cigareta.

Također, službenici su na GP Karakaj uz upotrebu specijalizirane opreme (endoskopi, detektori) prilikom detaljnog pregleda putničkih i teretnih motornih vozila otkrili tri carinska prekršaja kojom prilikom su pronašli skrivenu i neprijavljenu robu (termalna kamera, razna tehnička oprema). Predmetna roba privremeno je oduzeta, a protiv osoba će biti preduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnim organima.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan. 

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo