20°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

03.08.2022 / 09:47 Politika - Podrška Kini

IGES: Dodik nastavlja suprotstavljanje SAD-u

IGES: Dodik nastavlja suprotstavljanje SAD-u
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je, komentarišući posjetu predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi Tajvanu, rekao kako podržava jedinstvenu Kinu.

On dalje smatra da su provokacije na račun tog jedinstva nedopustive, posebno u svjetlu aktuelnih dešavanja na evropskom kontinentu. “SAD jesu velika sila, ali velike sile osim velike moći imaju i veliku odgovornost,” istakao je Dodik.

- Očigledno da Dodik nije imao namjeru podržati Kinu, jer njegova podrška na međunarodnoj sceni nikome ništa ne znači, a pogotovo ne zemljama poput Kine. Njegov cilj je da još jednom pokaže da je protiv američkih interesa u Jugoistočnoj Evropi, otvoreno se suprotstavljajući vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država koja podržava jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Njegov cilj je upravo obrnut, i on ga javno iznosi, a to je disolucija Bosne i Hercegovine, navode iz IGES-a i dodaju:

- Svojom kontradiktornom izjavom Dodik je upao u zamku, jer ako podržava Kinu, onda podržava i Povelju Kine iz 1982. godine koja je utvrdila osnovna načela kineske vanjske politike:

- načelo uzajamnog poštovanja suvereniteta i državnih granica;

- načelo neagresivnosti;

- načelo neometanja u poslovima drugih država i sprječavanje uplitanja u unutarnju politiku vlastite zemlje;

- načelo jednakosti u odnosima;

- načelo mira sa svim državama svijeta.

 Dodik je svojom politikom i ponašanjem pokazao da krši svako načelo kineske vanjske politike te da ne razumije ni osnove međunarodnih odnosa. Svaka zemlja koja ima uspostavljene diplomatske odnose sa Kinom, uspostavila ih je na osnovu pomenutih principa pa tako i Bosna i Hercegovina, čiji je on član Predsjedništva. S druge strane, zbog ugrožavanja suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, stavljen je na crnu listu i zabranjen mu je ulazak u Ameriku i Veliku Britaniju, smatraju u IGES-u.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo