6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

02.08.2022 / 22:20 Politika - Reakcije

Rusija i Dodik uz Kinu: Posjeta Pelosi je provokacija

Rusija i Dodik uz Kinu: Posjeta Pelosi je provokacija
Foto: Agencije

Rusija je ocijenila da Kina ima pravo poduzeti "potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta", rekavši da je posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu "očita provokacija".

"Kineska strana ima pravo poduzeti potrebne mjere za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u vezi s tajvanskim problemom", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je posjet Pelosi Tajvanu nazvalo "očitom provokacijom" koja treba obuzdati Kinu. Kineska vojska je rekla da će "početi niz ciljanih vojnih djelovanja kao odgovor" na taj posjet.

"Pozivamo Washington da se suzdrži od djelovanja koje potkopava regionalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost te da prizna novu geopolitičku stvarnost u kojoj više nema mjesta američkoj hegemoniji", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Nedugo poslije Rusije, oglasio se i Milorad Dodik.

- Podržavam jedinstvenu Kinu i smatram da su provokacije na račun tog jedinstva nedopustive, posebno u svjetlu aktuelnih dešavanja na evropskom kontinentu, naveo je srpski član Predsjedništva BiH na svom Tviter nalogu.

- Nije odgovorno ponašanje promjena političkog stava od države do države, pa se u nekim državama otvoreno podržavaju separatistički pokreti, dok se u drugim zagovara teritorijalna cjelovitost - naveo je Dodik.

Dodik je saopštio da je povratak međunarodnom pravu i standardima potreban ne samo malim državama, već svima, jer bez toga svijet ulazi u haotičan međunarodni poredak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo