2°C
Mostar 12°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

02.08.2022 / 20:00 BiH - Ovo postaje zamorno

Euroasfalt opet kasni s dionicom Tarčin - Ivan

Euroasfalt opet kasni s dionicom Tarčin - Ivan
Foto: Vijesti.ba

Bio je početak aprila 2022. godine. Na gradilištu u Tarčinu sastali su se direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder, direktor Euroasfalta Jasmin Bučo, predstavnici nadzora i Vlade FBiH.

Iako je prema ugovoru rok za završetak radova na dionici Tarčin - Ivan bio kraj maja 2022. godine, Bučo je prisutne obavijestio da do toga neće doći. Razloge kašnjenja ravnomjerno je rasporedio na koronavirus, manjak resursa na tržištu te poskupljenja građevinskog materijala i usluga.

Voloder je tada upozorio kako se sva kašnjenja moraju detaljno obrazložiti, da se rokovi moraju poštovati a radove hitno ubrzati. Bučo je, prenijela je tada Federalna novinska agencija (FENA), obećao okončanje radova za polovinu augusta 2022. godine.

Kako se polovina augusta bliži, a završetak radova nije ni blizu, danas je objavljen promotivni video vožnje kroz nezavršen tunel Ivan, sa najavom da će radovi biti okončati uskoro. Nešto dalje u tekstu se navodi da bi dionica mogla biti otvorena krajem septembra.

To praktično znači da je Euroasfalt probio i drugi rok završetka radova. Razlozi su sada globalna svjetska kriza i poskupljenje građevinskog materijala.

A dok građani svjedoče još jednom nesipunjenom obećanju i novoj neodgovornosti Euroasfalta, ova firma je od Autocesta FBiH kao nagradu dobila dodatnih 40 miliona KM za nastavak gradnje tunela Hranjen. To je onaj tunel na kojem je Euroasfalt već potrošio 70 miliona KM, a završio tek trećinu posla. No to Volederu nije smetalo da im bez ustezanja dodijeli novi ugovor. Razlika je samo ta što je uslove na novom ugovoru diktirao sam Voloder, dok je stari propali ugovor projektovao tadašnji izvršni direktor Autocesta FBiH Jasmin Bućo, danas direktor Euroasfalta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo