8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.07.2022 / 15:08 Politika - Reakcije

Ambasada SAD: Čović i HNS su licemjerni, ništa od teritorijalne reorganizacije BiH

Ambasada SAD: Čović i HNS su licemjerni, ništa od teritorijalne reorganizacije BiH
Američki ambasador Michael Murphy / Vijesti.ba
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini je nazvala licemjernim to što Dragan Čović (HDZ) i Hrvatski narodni sabor u BiH kritikuju zapaljivu retoriku drugih lidera dok i sami pozivaju na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH.

"Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritkuju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok prijete 'institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom' BiH u istom dahu," stoji u oštrom saopćenju Američke ambasade.



Poručili su i da je pozicija SAD-a po pitanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH poznata i ostaje nepromjenjiva.

"Odbijamo nove geografske podjele unutar i prema suverenoj državi BiH, uključujući kreiranje trećeg entiteta, i ponavljamo predanost ka Bosni i Hercegovini kao zemlji dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Ostalih," poručili su Amerikanci.

Naglasili su i da je visoki predstavnik osigurao političkim strankama šest sedmica da se uključe u dijalog o rješavanju bitnih pitanja koje se tiču funkcionalnosti i podjele vlasti.

"Najbolje bi bilo da stranke vrijeme potroše radeći upravo to, a ne da upućuju antidejtonske prijetnje i razmjenjuju huškaćke optužbe", zaključeno je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo