22°C
Mostar 25°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

27.07.2022 / 12:58 BiH - Resorni ministar

Džindić: Podržana tri zakona, važna za EU i niže cijene struje

Džindić: Podržana tri zakona, važna za EU i niže cijene struje
Foto: Vijesti.ba

Usvajanje tri energetska zakona su ispunjenje naše ideje vodilje da građanima omogućimo niže cijene energije i približimo se EU standardima.

Saopštio je ovo danas ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

- Hvala zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji su danas podržali tri nacrta zakona koji uređuju vrlo značajnu oblast u sektoru energije u Bosni i Hercegovini. To su zakoni o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH i o električnoj energiji Federacije, napisao je Džindić i dodao:

- Usvajanjem ovih nacrta zakona značajno se približavamo zapadnoevropskim standardima u energetskom sektoru, pogotovo kada imamo na umu sve izazove koji su u ovim turbulentnim vremenima stavljeni pred energetski sektor, Federaciju BiH i u konačnici pred cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Za donošenje sva tri ova zakona obavezali smo se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i Sofijske deklaracije.

- Ovim današnjim činom ispunjavamo zadaću da ćemo BiH postepeno integrisati u evropska energetska tržišta zasnovana na Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice. Također, ispunjavamo obavezu da kreiramo stabilan i jedinstven regulatorni okvir i tržišni prostor koji obezbjeđuje pouzdano snabdijevanje energijom i energentima i može privući investicije. Podržali smo Zelenu agendu za Zapadni Balkan i stoga ovim ispunjavamo i zajednički rad sa EU na cilju da do 2050. godine Evropa bude klimatski-neutralan kontinent, poručuje Džindić i zaključuje:

- Za donošenje sva tri ova zakona iz oblasti energije u Federaciji, ideja vodilja nam je bila ostvarenje jednog od osnovnih ciljeva, a to je stvaranje konkurentnog unutrašnjeg tržišta koje će svim građanima i kompanijama omogućiti niže cijene energije, veće standarde usluga, te koje će doprinijeti sigurnosti snabdijevanja i održivosti na okolinski prihvatljiv način.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo