14°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

23.07.2022 / 10:42 Obrazovanje - Nova akademska godina

Zenički univerzitet raspisao konkurs za prijem osam asistenata, u septembru će za još 22

Zenički univerzitet raspisao konkurs za prijem osam asistenata, u septembru će za još 22
Foto: FENA

Univerzitet u Zenici raspisao je konkurs za osam asistenata, a do početka nove akademske godine trebao bi biti realiziran i konkurs za prijem dodatna 22 asistenta, najavio je u izjavi za Fenu rektor tog univerziteta prof.dr. Jusuf Duraković.

Napominje kako su dobili saglasnost Vlade Zeniko-dobojskog kantona za prijem novih asistenata.

- Dakle, svaki fakultet će dobiti po jednog asistenta ili višeg asistenta, a u procedure je dobijanje saglasnosti za zapošljavanje još 22 asistenta. Mislim da ćemo jako brzo raspisati konkurs, vjerovatno početkom septembra, za zapošljavanje nova 22 asistenta na našem univerzitetu - istakao je Duraković.

Za oba programa, napominje Duraković, uslov je da kandidati budu prijavljeni u evidenciju nezaposlenih Javne ustanove Služba za zapošljavannje ZDK.

- Pogotovo će to biti uslov za drugi konkurs, jer je to isključivo program koji se ostvaruje preko JUSZZDK i moći će aplicirati samo oni koji imaju stalno mjesto boravka na teritoriji ZDK-a te koji su prijavljeni u evidenciji nezaposlenih JUSZZDK - dodaje Duraković.

UNZE, ističe Duraković, već mjesec i po dana nema Upravni odbor, jer je aktuienom sazivu istekao mandat.

- U toku je procedura konačnog imenovanja, međutim još nemamo UO pa mnoge tačke dnevnog reda čekaju. Postoji vjerovatnoća da ćemo do kraja ovog mjeseca imati konstituirajuću sjednicu UO-a, bez obzira što smo na kolektivnom odmoru. Prema mojim informacijama, aktuelni predsjednik UO prof. dr. Suad Isaković mogao bi biti predsjednik i u narednom periodu - kaže Duraković.

Kolektivni odmor na UNZE-u zvanično počinje u ponedjeljak, 25. jula. Drugi upisni rok na zeničkom univerzitetu počet će 29. augusta, a nakon prvog upisnog roka za prvi ciklus studija na osam fakulteta tog univerziteta upisalo se nešto više od 440 brucoša. Planom je predviđen upis 1.035 brucoša, a nijedan fakultet u prvom roku nije u potpunosti ispunio plan.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo