6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 3°C

21.07.2022 / 13:50 Obrazovanje - Zenica

Stipendije u rekordnom iznosu od 750 KM dobit će 1.263 studenta u ZDK-u

Stipendije u rekordnom iznosu od 750 KM dobit će 1.263 studenta u ZDK-u
Foto: FENA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na svom današnjem zasjedanju prijedlog odluke o utvrđivanju visine stipendije i broja rata za isplatu u akademskoj 2021/2022. godini, koje se studentima iz tog kantona isplaćuju iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Kako je istakao ministar obrazovanja Spahija Kozlić, za ovu je namjenu osigurano ukupno 1.000.000 KM, a studentima će ove godine biti isplaćen do sada najveći iznos - 750 KM.

Okončana je kompletna konkursna procedura, a kriterije je zadovoljilo 1.263 aplikanata, od kojih 57 studenata studira za deficitarna zanimanja te ujedno imaju i prosjek ocjena 8,50 ili ekvivalent, čime su ostvarili pravo na dodatnu novčanu nagradu.

-Obradili smo sve zahtjeve i svi student koji su aplicirali, a ispunjavaju formalne uslove konkursa, dobili su stipendije. Imamo do sada najviši iznos pojedinačne stipendije za studente. Radi se o iznosu od 750 KM - kazao je ministar Kozlić.

Prošle godine, zbog većeg broja zahtjeva, ta je stipendija iznosila 485 KM te je, također, isplaćena jednokratno.

-Osim toga, za deficitarna zanimanja dodjeljujemo dupli iznos stipendije, odnosno 1.500 KM. Vjerujem da će to zadovoljiti određene potrebe naših studenata - kazao je Kozlić.

Deficitarna zanimanja, napominje, utvrđena su od Službe za zapošljavanje ZDK te su na listi zvanja koja su najpotrebnija tržištu rada. Kada odluka bude potpisana, najavljuje Kozlić, sredstva će biti doznačena na račune 12 općinskih ili gradskih službi na području ZDK-a, ali da će isplata sigurno biti realizirana prije početka nove akademske godine.

Vlada je, posredstvom Ministarstva za boračka pitanja, također za ovu akademsku godinu dodijelila 1.988 stipendija, za što je opredjeljeno 2.200.000 KM. Studentima prvih godina prvog ciklusa studija isplaćuje se, na osam rata, ukupno 800 KM, a viših godina 1.200 KM. To znači da će stipendije iz Budžeta ZDK ove akademske godine dobiti ukupno 3.251 student i studentica sa stalnim prebivalištem na području tog kantona.

Vlada je usvojila i odluke za subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture te za podršku razvoja ženskog poduzetništva u tom kantonu, koje putem javnih poziva realizira Ministarstvo privrede ZDK.

-Odluka za turističku infrastrukturu i suprastrukturu je u iznosu od 501.954 KM. Sredstva su namijenjena općinama i gradovima za turističku infrastrukturu, udruženjima i gospodarskim subjektima. Općine i gradovi su mogli aplicirati sa jednim projektom, a maksimalni iznos je 30.000 KM. Bilo je devet urednih zahtjeva. Što se tiče udruženja, maksimalan iznos po projektima je 10.000 KM i imamo četiri uredna zahtjeva. Što se tiče gospodarskih subjekata, ukupno je uredno 16 zahtjeva, a sredstva su namijenjena za poboljšanje turističke usluge - na način da mogu da opremaju ugostiteljske objekte sa opremom i inventarom. Maksimalan iznos po tom osnovu je 20.000 KM - napominje resorni ministar Zlatko Jelić.

Ministarstvo, podvlači on, ima “širok spektar djelovanja” što se tiče načina podrške privrednicima tog kantona.

Za podršku ženskom poduzetništvu, po odluci Vlade ZDK, bit će utrošeno 322.250 KM, a urednih zahtjeva je 120.

-Ovo su pravo imale samo naše poduzetnice. Maksimalan iznos potpore je 4.000 KM, a ovaj se vid potpore odnosi za refundaciju doprinosa - maksimalno osam mjeseci. Pravo apliciranja imali su vlasnici sa jednim ili dva uposlena - kazao je Jelić.

Osim prerađivačkih djelatnosti, ističe, “proširili su šifre djelatnosti” pa su mogle aplicirati i poduzetnice koje se bave uslužnim djelatnostima.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo