13°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

20.07.2022 / 22:42 Svijet - Od New Yorka do Vegasa

100 miliona Amerikanaca upozoreno na visoke temperature

100 miliona Amerikanaca upozoreno na visoke temperature
Foto: Agencije
Talas vrućina zahvatio je danas velike dijelove SAD-a drugi dan zaredom, s rekordnim temperaturama u mnogim područjima i upozorenjima meteorologa na opasnost od dehidracije i izloženosti visokim temperaturama.

Oko 100 miliona Amerikanaca, od New Yorka do Las Vegasa, živi u područjima gdje će temperatura biti iznad 38 stepeni Celzijusa i gdje su izdata upozorenja na vrućinu, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, a prenosi agencija Reuters.

Služba je savjetovala građane da ne izlaze napolje, da izbjegavaju naporne aktivnosti i da piju dosta tečnosti.

"Preduzimajte dodatne mjere opreza ako radite ili ste van kuće. Kada je to moguće, veće aktivnosti pomjerite za rano jutro ili veče", navodi se u preporuci za Dalas u Teksasu, gdje meteorolozi predviđaju da će temperatura dostići gotovo 44, 5 stepeni Celzijusa.

Rekordne temperature očekuju se širom Teksasa, Luizijane i Arkanzasa, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Zagađenje vazduha će biti jedan od faktora rizika za javo zdravlje tokom talasa vrućina. Zagađenje od elektro-mreže može da se udvostruči kada trafostanice rade punom parom na visokim temperaturama.

U oblasti Nove Engleske, ispuštanje ugljen dioksida poraslo je u utorak veče na 123 metričkih tona po satu - nakon što je ranije tokom dana ta stopa bila 58 tona. U Teksasu, trafostanice takođe rade punom parom zbog esktremne vrućine.

U New Yorku su, zbog visokih temperatura, otvoreni centri za rashlađivanje u bibliotekama i drugim gradskim zgradama, da bi se pomoglo građanima koji nemaju klima uređaje. Očekuje se da će temperatura u tom gradu premašiti 37 stepeni Celzijusa.

Talas vrućina zahvatio je i Evropu, u čijim dijelovima gore i požari. Naučnici upozoravaju da će ekstremne vremenske prilike biti sve učestalije zbog klimatskih promjena.


(Vijesti.ba / VOA)

Izdvajamo