9°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

20.07.2022 / 20:16 Svijet - Glasanje u augustu

Dokazani prijatelj BiH: Truss najveće šanse da postane britanska premijerka

Dokazani prijatelj BiH: Truss najveće šanse da postane britanska premijerka
Foto: Liz Truss / Agencije
Liz Truss i Rishi Sunak preostala su dva kandidata za novog britanskog premijera.

Bivši ministar finansija Rishi Sunak i ministrica vanjskh poslova Liz Truss borit će se za poziciju narednog britanskog premijera nakon što su pobijedili u završnom glasanju poslanika, otvarajući prostor za posljednju fazu nadmetanja oko pozicije nasljednika Borisa Johnsona.

Sunak je vodio u svim rundama glasanja među konzervativnim poslanicima, ali izgleda da je Truss ta koja je stekla prednost do sada u glasanju među 200.000 članova vladajuće stranke koji će u konačnici izabrati pobjednika. 

Glasanje koje traje sedmicama suprotstavit će Sunaka, bivšeg bankara Goldman Sachsa koji je povećao poresko breme na najviši nivo od 1950-ih godina, i Truss, preobraćenicu na Brexit koja je obećala smanjiti poreze i regulativu. 

Tokom narednog mjeseca poštom će glasati članstvo Konzervativne partije, njih oko 200.000 i petog septembra će biti poznato ime novog britanskog premijera.

Istraživanje koje je proveo YouGov na 725 članova Konzervativne partije sugerisalo je da bi u konačnom obračunu Sunak bio poražen od Truss sa razlikom od 54 posto nasuprot 35 posto glasova.

Dokazani prijatelj

Truss je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. Tokom posljednje posjete BiH, krajem maja, ostavila je snažan utisak kada je bez diplomatskog uvijanja jasno poručila kako Rusija potpiruje secesioniste u BiH, i da će se učiniti sve da se istisne njen maligni utjecaj.

Tada je poručila da je devedesetih Zapad predugo čekao da započne s djelovanjem.

- Nismo bilo dovoljno odvažni da spriječimo stravične događaje poput genocida u Srebrenici. Oklijevanje je samo produžilo borbe. Sarajevo je istrpilo 1.425 dana opsade. Trebali smo ranije djelovati. Rekli smo da 'nikad više' nećemo dozvoliti takvu patnju u Evropi. Pokažimo da smo to i mislili. Nema ustupaka prema ruskoj agresiji. Na nju se mora odgovoriti snagom. Ne smijemo dozvoliti da se u Ukrajini rasplamsa dug i sve bolniji sukob - kazala je tada Truss.

Poručila je i da se moramo suprotstaviti malignom ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini.

- Rusija već pokušava potkopati reforme ostvaren u ovoj zemlji, kao i vaše euroatlantske ambicije. Potpiruje secesioniste, prijeti jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To ne može biti prihvatljivo - rekla je Truss i dodala:

- Upravo zato, Ujedinjeno Kraljevstvo svoju podršku povećava na tri načina. Kao prvo, radimo na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, do kojeg se teško došlo. Zato smo izrekli sankcije prema dva političara, zbog njihove neprihvatljive nacionalističke retorike i negiranja genocida. Podržavat ćemo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, te davati podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu - rekla je Truss.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo