16°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

16.07.2022 / 21:10 Svijet - Vijeće sigurnosti UN-a

Zbog nasilja na Haitiju UN glasao za zabranu prodaje lakog oružja

Zbog nasilja na Haitiju UN glasao za zabranu prodaje lakog oružja
Foto: Agencije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojilo zabranu prodaje oružja Haitiju, potresenom smrtonosnim nasiljem bandi.

Rezolucija poziva države članice UN-a da zabrane prodaju lakog oružja i streljiva onima koje nazivaju "nedržavnim akterima". No prijedlog Kine za potpuni embargo na prodaju oružja je odbijen.

Od prošle sedmice samo u regiji glavnog grada Port-au-Princea ubijeno je 89 ljudi. Humanitarne agencije kažu da je pristup mnogim područjima sada opasan.

U subotu je UN saopćio da su 234 osobe ubijene ili ranjene u nasilju bandi od 8. do 12. jula, piše BBC.

- Većina žrtava nije bila direktno uključena u bande, a bile su direktno na meti bandi - rekao je glasnogovornik UN-a Jeremy Laurence, dodajući da je i njegov ured zaprimio dojave o seksualnom nasilju.

Rezolucija UN-a o zabrani prodaje oružja - koju su predložili Meksiko i SAD - usvojena je u petak i predviđea sankcije u obliku zabrane putovanja i zamrzavanja imovine protiv vođa haitijskih bandi i kršitelja ljudskih prava.

Njome se također produžava mandat posebne političke misije UN-a na Haitiju za još godinu dana.

Nasilje bandi u najsiromašnijoj naciji na zapadnoj hemisferi poraslo je nakon atentata na predsjednika Jovenela Moïsea od strane plaćenika prije godinu dana.

Posljednjih dana stotine učesnika protesta palile su gume i blokirale ceste tražeći hitnu akciju za ponovno uspostavljanje opskrbe benzinom. Glavni terminal za gorivo na Haitiju obustavio je rad tokom ozbiljnog vala nasilja bandi prošle sedmice.

Terminal Varreux nalazi se u zapuštenom području Cité Soleil, poprištu borbi između dviju suparničkih bandi, a njegovo je zatvaranje uzrokovalo nestašice benzina.

Nemiri i siromaštvo u zemlji navode mnoge Haićane da bježe u Dominikansku Republiku i Sjedinjene Američke Države.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo