6°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

15.07.2022 / 20:00 BiH - Osvrt

Blok 7 je očekivano doživio krah: Kako i šta dalje!?

Blok 7 je očekivano doživio krah: Kako i šta dalje!?
Foto: Vijesti.ba

Vijesti.ba su već duži niz godina bile jedini medij koji je ukazivao na potpuno promašen model izgradnje Bloka 7 TE u Tuzli.

Dok su drugi naplaćivali reklame, PR članke o "najvećoj investiciji u historiji FBiH" i sponzorisane tekstove sa početka pripremnih radova, mi smo trpjeli štetu, pritiske i kritike, ali nismo posustajali i pisali smo ono što se vidjelo golim okom. Nismo posustali ni kada je Ambasada SAD na čelu s tadašnjom ambasadoricom Maureen Cormack dala punu podršku ovom kineskom projektu u BiH, dok je istovremeno državni sekretar SAD po Evropi govorio o opasnosti uticaja Kine.

Desilo se ono što smo predviđali i projekt je sada pred krahom. Historije radi, još jednom valja napomenuti kako je kineske partnere pod sumnjivim okolnostima uveo SDP u vrijeme kada je bio na vlasti u većem bh. entitetu. Repovi sumnjivih poslova s Kinezima koje je tada dogovarao SDP-ov direktor EP BiH Elvedin Grabovica, i danas se vuku po šinama sarajevskih tramvajskih pruga.

Sada se od bh. vlasti očekuju konkretni potezi. Struka predlaže revitalizaciju postojećih blokova i povratak na TE Banovići.

TE Banovići je najperspektivniji projekt, s ugrađenom kompletnom Investiciono-tehničkom i okolinskom dokumentacijom. Blok u Banovićima je termoenergetski kompleks koji po svojim performansama u tehničkom, ekonomskom i ekološkom smislu (po ocjenama više institucija i stručnjaka) predstavlja najbolji, najprofitabilniji i okolinski najprihvatljiviji objekat koji je trebalo davno započeti sa gradnjom i koji bi, u normalnim okolnostima, danas već bio u pogonu.

Vijesti.ba su prije nekoliko mjeseci obavile niz razgovora sa stručnjacima iz oblasti energetike s ciljem dolaska do odgovora na ključna pitanja u vezi gradnje Bloka 7 TE u Tuzli i dalje budućnosti elektroenergetskog sektora u BiH.

Iz svega je nastala sveobuhvatna usaglašena ekspertska analiza koja daje važne odgovore na aktuelne neprilike i kako ih prevazići, koju možete pročitati OVDJE.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo