20°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

13.07.2022 / 20:05 Regija - Visoki predstavnik EU

Borrell o Balkanu i EU: Nemamo vremena za gubljenje

Borrell o Balkanu i EU: Nemamo vremena za gubljenje
Foto: Agencije

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u srijedu kako čvrsto vjeruje da je pristupanje Zapadnog Balkana Uniji u zajedničkom interesu i kako će “geopolitički osnažiti” i EU i regiju, prenosi agencija Beta pozivajući se na crnogorske medije.

„Pristupanje EU je proces zasnovan na zaslugama. Svaka država kandidatkinja treba ispuniti standarde i pravila koja podržavaju osnovne vrijednosti EU i jednako se primjenjuju na sve zemlje članice. Uvjeti su jasni i na kandidatima je da ih ispune. Zato je teško postaviti bilo kakav precizan vremenski okvir, pošto je proces u velikoj mjeri u rukama naših partnera“, kazao je Borrell u intervjuu podgoričkim Vijestima uoči sutrašnje posjete Podgorici.

On je naveo kako je ruska agresija na Ukrajinu poziv na buđenje kada je riječ o potrebi da se ubrza proces pridruživanja Zapadnog Balkana.

Ključne reforme

„Nemamo vremena za gubljenje. Proces reformi EU treba ići paralelno sa narednim koracima u procesu proširenja“, rekao je šef evropske diplomatije i istakao kako će EU nastaviti snažno podržavati svih šest država Zapadnog Balkana, politički, tehnički i finansijski, kako bi im pomogla da „unaprijede ključne političke, institucionalne, društvene i ekonomske reforme koje su neophodne za napredak na putu ka EU“.

Borrell je najavio da bi Unija, u cilju boljeg povezivanja sa Zapadnim Balkanom, mogla otvoriti Vijeće za vanjske poslove i druga savjetodavna tijela za redovno učešće predstavnika regije u tim tijelima u svojstvu gosta.

On će, zajedno sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem posjetiti sutra Crnu Goru gdje će učestvovati na sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore.

(Vijesti.ba / Aljazeera)

Izdvajamo