20°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

13.07.2022 / 18:08 BiH - Brojne reakcije

Zabrana u Kravici: Dokaz da genocidne politike još postoje

Zabrana u Kravici: Dokaz da genocidne politike još postoje
Foto: Vijesti.ba
Odlukom načelnika Bratunca Srđana Rankića članovima porodica žrtava uskraćen je pristup lokalitetu Kravica ...

U okviru obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine, preživjele žrtve genocida danas su obilazile mjesta masovnog stradanja Bošnjaka iz jula 1995. godine, a među njima je zgrada Zadruge u Kravici gdje je 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Međutim, porodicama žrtava nije omogućeno da cvijeće polože u samoj zgradi, jer je kapija Zadruge ostala zaključana, tako da je cvijeće ostavljeno na ogradi.

Sjedinjene Američke Države su zaprepaštene odlukom načelnika Bratunca Srđana Rankića da članovima porodica žrtava uskrati pristup lokalitetu Kravica danas, u znak sjećanja na gubitak najmilijih tokom genocida u Srebrenici, stoji u Twitter objavi Američke ambasade u BiH.

Ovim povodom napominju kako lideri Bosne i Hercegovine na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama.

- Ovo uključuje omogućavanje grupama žrtava kroz BiH - bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim - da pristupe mjestima stradanja i da obilježe svoje najmilije, dodali su.

Od suštinskog je značaja, ističu iz Američke ambasade, kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građani BiH ozdrave i krenu naprijed.

- Današnja odluka gradonačelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu, ali ometa izglede za pomirenje što je neophodno svim ljudima u BiH da žive mirne i prosperitetne živote kakve i zaslužuju, zaključili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je da je sramno i neprihvatljivo da se porodicama žrtava genocida zabrani pristup mjestima gdje su ubijeni njihovi najbliži članovi porodice.

- Zakon o nestalim osobama jasno propisuje pravo članova porodica žrtava da svako mjesto ubijanja njihovih članova porodica adekvatno obilježe. Vlasti ovog entiteta i lokalne vlasti u Bratuncu, ali i u drugim mjestima u ovom entitetu, zabranjuju obilježavanje mjesta gdje su počinjeni teški ratni zločini i genocid. Obaveza Tužilaštva BiH je da po službenoj dužnosti reagira i procesuira one koji zabranjuju posjećivanje i obilježavanje lokacije gdje je počinjen genocid i drugi teški ratni zločini - kazao je Salkić.

Pozvao je nadležna tužilaštva da prekinu dosadašnju praksu i stanu na stranu porodica ubijenih, na stranu istine i pravde.

- Pozivam visokog predstavnika da sve lokacije na kojima su masovno strijeljane žrtve genocida proglasi memorijalnim prostorom pod jurisdikcijom Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Samo ovako možemo zaštititi mjesta masovnih ubistava kao trajne podsjetnike na počinjeni genocid nad muslimanima - Bošnjacima stanovnicima “sigurne zone” UN Srebrenica. - rekao je potpredsjednik Salkić - istakao je Salkić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS.

Klub Bosnjaka u Vijeću naroda RS-a također najoštrije osuđuje zabranu posjete porodica žrtava genocida prostoru ZZ u Kravici.

Zabrana koju je izdao načelnik opštine Bratunac ne može umanjiti istinu o tome kako su njegovi sunarodnjaci u uniformi vojske i policije entiteta RS činili genocid nad svojim komšijama Bošnjacima u Podrinju.

Njegova odluka je dokaz da genocidne i zločinačke politike na ovim prostorima još nisu prestale da postoje.

Posjeta srtatištima i mjestima masovne egzekucije Bošnjaka Podrinja je minimum koje zaslužuju.

Ovo je jos jedan dokaz zašto mjesta masovnih stratišta moraju biti pod zaštitom države, kako bi se izbjegle ovakve i slicne situacije.

- Pozivamo Međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da svojom odlukom sve objekte i lokacije na kojima su vršena streljanja i ubistva Bosnjaka Podrinja stavi na raspolaganje Memorijalnom centru Srebrenica - saopćio je Klub Bošnjaka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo