8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

07.07.2022 / 08:19 Rat u Ukrajini - Ruska agresija

Ukrajina istražuje čak 21.000 slučajeva ratnih zločina

Ukrajina istražuje čak 21.000 slučajeva ratnih zločina
Foto: Vijesti.ba
Ukrajina je saopćila da istražuje više od 21.000 ratnih zločina koje je Rusija navodno počinila od početka svoje invazije.

Glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je za BBC da dnevno primi izvještaje o počinjenju 200 do 300 ratnih zločina.

Priznala je da će se mnoga suđenja održati u odsutnosti, ali je naglasila da je veoma važno nastaviti s kaznenim gonjenjem, dok Rusija odbacuje sve optužbe za ratne zločine.

Govoreći za BBC-jev program World Service Outside Source, Venediktova je upozorila da bi ruski vojnici koji su ubijali, mučili ili silovali civile "trebali shvatiti da je samo pitanje vremena kada će se svi naći pred sudom".

Rekla je da iako je njezin tim radio u regijama širom Ukrajine, neće uspjeti istražiti sve slučajeve "ispravno i učinkovito" jer pristup nekim područjima nije moguć, misleći na teritorije Ukrajine koje su okupirale ruske trupe.

U maju je tužiteljica Venediktova rekla da je oko 600 osumnjičenih već identifikovano i da je započelo procesuiranje 80 osoba.

Prvi ruski vojnik kojem se sudi u Ukrajini, narednik Vadim Shishimarin, osuđen je u maju na doživotni zatvor zbog ubistva civila.

Ukrajina kaže da je otkrila više masovnih grobnica u Buchi, Borodianki i drugim gradovima u blizini glavnog grada Kijeva koje su nakratko zauzele ruske trupe.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo