27°C
Mostar 32°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 32°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

07.07.2022 / 08:06 Politika - Sjednica u Sarajevu

Vlada FBiH danas o programu pomoći ugroženim inflacijom

Vlada FBiH danas o programu pomoći ugroženim inflacijom
Foto: Vijesti.ba
Vlada FBiH danas bi trebala usvojiti uredbu o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.

Uredba sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom indeksa potrošačkih cijena.

Ona prvenstveno definira novčanu podršku penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima. Predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

Osim toga, Uredbom će biti zadužena Direkcija robnih rezervi FBiH da putem Crvenog krsta/križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje. Detaljni plan provedbe ovog dijela programa pripremit će Federalna direkcija i resorno ministarstvo.

Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u FBiH. Sve one koji to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima.

“Naravno da građani traže i moraju dobiti adekvatan odgovor vlasti na ove teške izazove. Mi u Vladi Federacije ovom uredbom nastavljamo s provođenjem mjera na ublažavanju posljedica poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom. Na ovome nećemo stati. I sa ostalim resorima poput energetike i rudarstva, te obrazovanja, već iznalazimo i druge načine pomoći našim građanima”, izjavio je federalni premijer Novalić.

Uz uredbu, premijer Novalić je prije nekoliko dana potpisao i inicijativu upućenu Vijeću ministara BiH za privremenu suspenziju akciza za naftne derivate. Inače, Vlada će uštedama kroz federalni budžet osigurati potrebna sredstva za provedbu mjera predviđenih Uredbom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo