7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

06.07.2022 / 19:32 Politika - Predsjednik SDP-a

Nikšić: Presuda Ustavnog suda i rezolucija EP pobjeda države

Nikšić: Presuda Ustavnog suda i rezolucija EP pobjeda države
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Nermin Nikšić osvrnuo se na današnju odluku Ustavnog suda BiH, kojom je privremeno suspendovan Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, što je još jedna potvrda neustavnog djelovanja vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu - saopćeno je iz te stranke.

Nikšić navodi da je krajnje vrijeme da pravosudne institucije BiH pokrenu konkretne aktivnosti na procesuiranju svih odgovornih za neustavno djelovanje.

Po njegovim riječima, osnovni posao Tužilaštva BiH je da beskompromisno štiti državu BiH i njen pravni poredak.

- Pozivam ih da ispune svoju obavezu, s obzirom da sada već imamo niz odluka vlasti entiteta RS koje su ukinute, suspendovane ili stavljene van snage zbog njihove neustavnosti. Dakle, dokaze imaju, to su odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH. Sada je na Tužilaštvu BiH da pokaže da je kičma vladavine prava, mira i stabilnosti države, kičma koja se ne smije povijati pod političkim pritiscima - ističe predsjednik SDP-a BiH.

Nikšić je, također, pozdravio usvojenu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, navodeći kako je Rezolucija „još jedan u nizu poraza antidržavnih snaga i promotora etničkih i teritorijalnih podjela“.

- Rezolucija je dokaz da je, iako Bosna i Hercegovina nije zastupljena u Evropskom parlamentu, glas BiH i njenih integrativnih snaga jak. Nadglasani su oni u Evropskom parlamentu koji su pokušali nametnuti destruktivne, antievropske i antibosanskohercegovačke amandmane – navodi Nikšić, saopćeno je iz SDP-a BiH.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo