0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

06.07.2022 / 17:40 Politika - Brisel

Dodik otkrio detalje razgovora sa Varhelyijem

Dodik otkrio detalje razgovora sa Varhelyijem
Foto: Vijesti.ba

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je nakon sastanka u Briselu sa komesarom za susjedstvo i proširenje EU Oliverom Varheljijem da je prioritet usvajanje zakona o javnim nabavkama i rješavanje problema funkcionisanja sudstva u BiH.

- Naredno pitanje je stanje o javnim nabavkama, kao i zakon o sukobu interesa i pitanje VSTS BiH. Ukoliko bi se riješila ta pitanja, Evropski savjet bi dao kandidatski status BiH - kaže Dodik.

Rekao je da će se zalagati za rješavanje pitanja o javnim nabavkama i sudovima.

- Daću sve od sebe da se ova pitanja što prije riješe. Nisam za zakone koji vode ka centralizaciji BiH - naveo je Dodik.

Dodik se zahvalio Varheljiju za spremnost da pojasni stav Evropske unije o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, a BiH ne.

Ostaje još nejasno da li BiH mora da ispuni svih 14 tačaka ili će postojati fleksibilnost ukoliko se oko neke tačke ne postigne dogovor.

Odgovarajući na pitanja o odnosima sa rukovodstvom Rusije, Dodik je najavio novi sastanak sa Putinom za septembar.

- SDA ima jedina programsku platformu koja je antiustavna, Izetbegovićeva pozicija je antiustavna, zato što smo nas trojica ovdje pojedinačno - rekao je Dodik nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhely).

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu, Dodik je kazao da će prihvatiti dogovor između Bošnjaka i Hrvata. 

- Što se tiče ostalih zakona, neko je izabrao Zakone koji treba da pojačaju unitarizam u BiH - rekao je.

Što se tiče Zakona o sukobu interesa, Dodik poručuje da će podržati ako se on tiče BiH, ali ako zalazi u nadležnost entiteta, neće dobiti podršku.

Dodik se još jednom osvrnuo na poziciju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), te dodao da je mimo evropskih standarda da čovjek koji nema utemeljenje u pravu odlučuje o pravu.

Zakon o lijekovima RS

- Kakva je to vladavina prava da čovjek dođe i nametne se kao visoki predstavnik. To je nešto što je potpuno suprotno vladavini prava - zapitao je Dodik.

Osvrnuo se na odluku Ustavnog suda BiH o Zakon o lijekovima RS.

- Ne može to suspendovati ni Ustavni sud ni Visoki predstavnik, taj zakon će ići dalje u realizaciju - rekao je.

Komentarišući pitanje o odnosu sa ruskim rukovodstvom, Dodik se zapitao da šta je problem kada to radi i Makron (Macron), ali i drugi politički lideri. Na koncu je poručio da će se ponovo u septembru sastati sa Putinom.

 

(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo